Slovenija
9 ogledov

Rešitev za zdravnike še ni

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Sestanek s predstavniki zdravnikov in vlade o zapletih glede dežurstev zdravnikov ni prinesel konkretnih rešitev. Znova se bodo sestali v ponedeljek. Pahor in Marušič optimistična.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po sestanku s premierjem Borutom Pahorjem in ministrom za zdravje Dorijanom Marušičem povedal, da so si izmenjali poglede na nastali položaj in iščejo načine, kako vrniti zdravnikom, kar jim je bilo odvzeto. Na operativni ravni se bodo znova sestali v ponedeljek.

Na vprašanje, ali sta Pahor in Marušič predlagala kakšne konkretne rešitve, je Kuštrin odgovoril, da ne. "Preiskovali smo bolnika, diagnoza je postavljena, iščemo načine, da bo zdravljenje čim hitrejše," je dodal.

Veliko upanja, dialog se nadaljuje
Pahor pravi, da vlada novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju ne bo umaknila, temveč iskala rešitve, s katerimi se bo strinjal tudi Fides. "V ponedeljski sestanek vlagam veliko upanja, ker so se danes pokazale nekatere možnosti za rešitev problemov. Iskali bomo rešitve, dokler jih ne bomo našli. Z ministrom sva sklenila, da moramo nadaljevati z zakonom o zdravstveni dejavnosti in z zakonom o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Oboje gre jeseni v državni zbor," je povedal premier.

"Morda lahko ta krizni trenutek izkoristimo v pravo smer. Morda ne rešimo samo tega problema, temveč rešimo še kakšne probleme, povezane z zakonom o zdravstveni dejavnosti," je povedal Marušič. "Dialog se nadaljuje, prepričan sem, da bomo uspeli najti pravilno rešitev."

Premier in minister sta se danes sestala z zdravniki, s katerimi poskušata preprečiti zaplete v zdravstvu. Te lahko povzroči namera zdravnikov, da s 1. septembrom ne bodo več delali polni delovni čas. V Fidesu namreč vztrajajo pri umiku novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

V zdravniškem sindikatu Fides opozarjajo, da vlada ne ponuja nobenih rešitev. Sindikat vladi očita, da je zaradi denarja, ki je za zdravstveni sistem drobiž, pripravljena destabilizirati zdravstveni sistem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.