Slovenija
21 ogledov

Rešitev za zmanjšanje minusa še ni

Samo Fakin pravi: “Pokopal sem zgodovino, povezano s celjsko bolnišnico, škoda m Žurnal24 main
Čeprav se zdravstveni blagajni konec leta obeta okoli 50-milijonska finančna luknja, so vladni predstavniki obstruirali sejo skupščine ZZZS, na kateri so se seznanili s finančnim stanjem. Sklepov zaradi nesklepčnosti niso sprejeli.

Vladni predstavniki so namreč sporočili, da se seje ne bodo udeležili, ker ocene finančnega načrta do konca letošnjega leta niso dokončne in jih zato ni smiselno obravnavati. Menijo, da je smiseln odlok sklica seje skupščine, dokler ni pripravljen rebalans.

Po mnenju direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Sama Fakina so vladni predstavniki sejo obstuirali, ker se "niso hoteli soočiti z dejstvom, da manjkajo sistemske spremembe, in z dejstvom, da močno zaostajajo z zakonodajo za stabilnost zdravstvenega sistema".

Zaradi nesklepčnosti skupščina ni mogla odločati o predlaganem prenosu odstotkovnih vrednosti iz obveznega na prostovoljno zdravstveno zavarovanje za določene zdravstvene storitve. Ti bi, kot je dejal Fakin, na letni ravni prinesli prihranek v višini 14,4 milijona evrov, začeli pa bi veljati z začetkom prihodnjega leta. Če bi pohiteli z ukrepi, bi bila lahko zdravstvena blagajna bogatejša za 1,2 milijona evrov.

Trije scenariji

Zavod je sicer do septembra pridelal 47,7 milijona evrov minusa, iz lastnih rezerv pa lahko krije 18,7 milijona evrov. Če ne bodo do konca leta sprejeti nobeni varčevalni ukrepi, bo zavod ob koncu leta beležil okoli 31 milijonov evrov, je povedal direktor področja za finance in računovodstvo v zdravstveni blagajni Janko Štok.

Po drugem scenariju bi obveljalo znižanje akontacij bolnišnicam v višini 17,5 milijona evrov in to, da bo zavod v pogajanjih glede cen bolnišničnih zdravil prišel do 3,6 milijona evrov. Konec leta bi tako zavod beležil 13 milijonov evrov.

Tretja projekcija prav tako izhaja iz tako imenovanega spontanega scenarija, vendar upošteva za 12 milijonov evrov ukrepov, ki naj bi jih pripravilo ministrstvo za zdravje v okviru aneksa tri k splošnemu dogovoru in bi začeli veljati še letos. Tako bi ob koncu leta ostali z 18 milijoni evrov brez kritja, ki bi jih prenesli v prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.