Slovenija
25 ogledov

Rešiti morajo še 4.600 pritožb

Vsem, ki čakajo na razrešitev pritožbe, z ministrstva sporočajo, da bodo zaostanke razrešili do septembra.

Zaradi nove socialnovarstvene zakonodaje so na ministrstvu za delo (MDDSZ) v dveh letih prejeli več kot 24 tisoč pritožb. Pritožbe na račun otroškega dodatka, socialne pomoči, varstvenega dodatka, državne štipendije, subvencije vrtca so se kopičile, zdaj na ministrstvu obljubljajo, da bodo vse zaostanke do septembra odpravili.

"Nekatere stvari smo poenostavili, dobili smo kadrovske okrepitve, tako da je odprava zaostankov v teku. Za subvencijo malice ljudem ni treba več dati vloge oziroma nam izdati odločbe, ampak se otroka v šoli prijavi na malico in če je otrok upravičen do otroškega dodatka, je upravičen tudi do malice," pojasnjujejo na MDDSZ.

Varuhinja: Ogorženi so temelji socialne države

Problem je akuten in ogroža temelje socialne in pravne države, že dlje časa opozarja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Ministrstvo za delo je večkrat pozvala k čimprejšnji odpravi nedopustnih zaostankov pri reševanju pritožb zoper odločbe centrov za socialno delo, pa tudi na neustrezno prakso, ki lahko povzroča neutemeljene posege v pravice posameznikov.

"Varuhinja človekovih pravic je večkrat tudi opozorila, da morajo biti podatki o zaostankih objavljeni, zato bomo zdaj to počeli mesečno," pravijo na MDDSZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.