Slovenija
26 ogledov

Rešiti SCT, Zidarja ne

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Insolventni. 
SCT predlaga 
prisilno poravnavo. 
Tajnikar: Banke bi ga morale reševati, a tajkuni morajo oditi.

SCT je zaradi insolventnosti vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave, so sporočili včeraj. Če prisilna uprava ne uspe, sledi stečaj, z njim pa bi – je pred časom ocenil Andrej Klobasa iz obrtne zbornice – propadlo tudi od osem do devet tisoč obrtnikov, ki se ne bodo nikoli pobrali, saj za poslovanje jamčijo z vsem svojim premoženjem.

Se Zidar umika?
Odhod. Po nekaterih neuradnih informacijah se Ivan Zidar umika s čela SCT. Zidar je to zanikal, češ da bo “delal do konca”. Radio Slovenija je poročal, da hkrati pripravljajo spremembo statuta, s katero naj bi iz enotirnega prešli v dvotirni sistem vodenja podjetja.

SCT pojasnjuje, da želijo z racionalizacijo poslovanja in finančnim prestrukturiranjem ohraniti družbo. Kljub temu se v SCT, ki ima s hčerinskimi družbami 1.700 zaposlenih, zavedajo, "da se bo število zaposlenih v skupini moralo prilagoditi stanju v gradbeništvu v Sloveniji". Na posle v Libiji in Rusiji še vedno računajo.

"Odlično bi bilo, če bi nam uspelo nekaj velikih podjetij skozi prestrukturiranja ali prisilne poravnave rešiti in ohraniti," pravi ekonomist Maks Tajnikar. Meni, da bi morale banke družbi SCT priskočiti na pomoč, razen če ni že pregloboko v težavah. “Ampak pogoj, da banke ta podjetja podprejo, bi moral biti nesporen izstop tajkunov,” je jasen Tajnikar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.