Slovenija
21 ogledov

"Rešitve bodo bistveno bolj boleče"

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Po odločitvi ustavnega sodišča, da razveljavi zakon o davku na nepremičnine, se vrstijo odzivi.

"Očitno ima naša vlada to smolo, da mora neprestano reševati probleme, ki so se zgodili v preteklosti," je dejala predsednica vlade. Če bi vedeli, da je problem v modelu množičnega vrednotenja, bi bile namreč tudi odločitve aktualne vlade lahko drugačne, je pojasnila.

Postopki v zvezi z uvajanjem nepremičninskega davka so državljane do danes stali že 20 milijonov evrov. "Ne vem, kako bomo ljudem razložili, da smo 20 milijonov evrov vložili v nekaj popolnoma napačnega," je dejala.

Vlada ima sicer v načrtu nekaj rešitev, vendar pa bodo te po napovedi premierke "bistveno bolj boleče za naše državljanke in državljane" in manj pravične, kot bi bil davek na nepremičnine. Te načrte bodo najprej preučili v krogu koalicije oz. vlade, nato pa jih bodo predstavili javnosti, je dejala.

Premierka se je ob tem ponovno opravičila državljanom za nevšečnosti ob urejanju podatkov za njihove nepremičnine. Kljub temu pa prosi, naj evidence uredijo do konca. Geodetska uprava bo postopke namreč peljala naprej in Bratuškova je prepričana, da bo davek na nepremičnine prej ali slej uveden tudi v Sloveniji.

"Vlada naj se zamisli"

Franc Bogovič iz SLS, ki je eden izmed podpisnikov peticije Proti davku na nepremičnine, je vesel, da je ustavno sodišče "zadnji branik zakonitosti". Kot je povedal po izreku odločitve, je sodišče izdalo odločbo, ki bo zaščitila pred brutalnimi posegi vlade. S tako razsodbo po njegovem mnenju "daje jasen znak o tem, kaj si mislimo in kaj si ustavno sodišče misli o delu te vlade". 

Dodal je, da je z razveljavitvijo tega zakona padla tudi vlada Alenke Bratušek. "Vlada naj se zamisli, kaj počne. Ustavno sodišče ji je dalo nezaupnico." 

Z njim se strinja predsednica NSi Ljudmila Novak. "Predsednica vlade se mora vprašati, ali ni čas, da gre po novo zaupnico, saj jo je vezala prav na sprejetje proračuna. Z razveljavitvijo davka na nepremičnine pa proračun ne zdrži več," je dejala. 

Zakon o davku na nepremičnine je primerjal z rešetom, polnim lukenj. "Žal vsa opozorila opozicije pa tudi različnih združenj niso zalegla in vlada je rinila z glavo skozi zid. Zdaj se je pokazalo, da je ta zakon v veliki meri neustaven," je dodala.

Med podpisniki peticije proti davku je tudi predsednik OZS Branko Meh, ki je po odločitvi sodišča vesel, "ker lahko državljani, obrtniki in podjetniki znova verjamejo v pravno državo". 

Andrej Šircelj, SDS, pa meni, da se bo vlada morala vprašati, ali vodi smotrno finančno politiko, da ne bo doživela popolnega finančnega kolapsa. Na premierki pa je, da najde rešitve ter pokaže znanje in izkušnje, je prepričan. Dodal je, da odločitev sodišča kaže, da se sistemski zakoni ne smejo sprejemati po nujnih postopkih. 

Pravnik Erik Kerševan je po odločitvi povedal, da se sicer lahko takoj sprejme nov zakon, ampak "bi si upal reči, da vlada po tej odločitvi sodišča ne bo hitela". 

GZS: Veča se nezaupanje v državo

"Dejstvo je, da bo v proračunu nastala 200-milijonska luknja, poleg tega pa dvom, ki veča nezaupanje v državo," so dejali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer opozarjajo na negativne odzive tujih finančnih trgov. Od vlade tako pričakujejo, da bo hitro oblikovala nove rešitve za "nujno, a pravičnejšo obdavčitev nepremičnin"

GZS ocenjuje, da bodo potrebne odločne strukturne spremembe, in svari pred nalaganjem novih bremen gospodarstvu. Menijo, da padec zakona pomeni, da bo država morala sprejeti "nepriljubljene, a neizbežne ukrepe za zmanjšanje odhodkov"

Komentarjev 38
  • dragec 07:12 29.marec 2014.

    GOTOFA JE TVOJA MAMA, KOTE JE KAK IDIOT SKLEPAL

  • dragec 07:11 29.marec 2014.

    TO SI ŽELI DESNICA, DA PRIDE NA OBLAST IN PONOVNO AKTIVIRA ZUJFSAMO TO SO MOKRE SANJE

  • Scott 00:18 29.marec 2014.

    Gotofa je ! Naj obuje tiste rdeče in/ali tigraste čevlje kakršne nosijo tudi prostitutke v javnih hišah v Hamburgu in odide, magari po rdeči preprogi- najkasneje takoj!Gotofa je!