Slovenija
9 ogledov

Rešitve bodo dali v izvedbeni zakon

slovenija 27.02.13, Alenka Bratusek, nova in prva zenska mandatarka, nova mandat Anže Petkovšek
Tudi v vseh občinah.

"V občinah se bojimo, da bodo pozabili na nas in nam 'požrli' vse zadolževanje kot na državni ravni," je fiskalno pravilo komentirala Vilma Milunovič, predsednica komisije za proračun pri Skupnosti občin Slovenije (SOS).

Poslanci so v petek z 78 glsovi za odločili, da bo v ustavi zapisano, da morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja. Fiskalnemu pravilu bodo zavezani državni proračun, zdravstvena in pokojninska blagajna, proračuni lokalnih skupnosti in neposredni uporabniki z več kot 50-odstotnim financiranjem iz javnih sredstev.

Prav tega pa se bojijo na občinah, saj bi to po besedah Milunovičeve imelo "pomemben učinek na izvajanje razvojnih projektov, investicij in evropskih projetov". Do zdaj natančnejših pojasnil, kaj bo pravilo pomenilo za občine, od države v SOS še niso dobili, zato niti ne vedo, kakšen bo njihov manevrski prostor. Bojijo se, da bodo zaradi pravila blokirani razvojni potenciali občin, čeprav so te trenutno skupno zadolžene le za okoli dva odstotka BDP, zadolževanje pa potrebujejo predvsem za izvajanje projektov, ki imajo dolgo uporabno dobo, kot je gradnja infrastrukture.

"Zgolj uveljavitev fiskalnega pravila v Ustavi RS z letom 2015 ne pomeni, da bodo morali biti proračuni občin v tem letu uravnoteženi brez zadolževanja," jim odgovarjajo na ministrstvu za finance in dodajajo, da bo treba dejanske posledice pravila v zvezi z zadolževanjem občin reševati z izvedbenim zakonom.

Upoštevali bodo stanje

V njem bo natančneje določeno, v kolikšnem času se morajo proračuni izravnati. Jani Möderndorfer, vodja poslancev Pozitivne Slovenije, je napovedal, da naj bi se to zgodilo srednjeročno, v petih do osmih letih po uvedbi pravila leta 2015. Izvedbeni zakon morajo poslanci potrditi do konca leta, na finančnem ministrstvu pa obljubljajo, da bodo pri določitvi njegove vsebine "upoštevali dejansko stanje tako proračuna države kot občin".

Poslanci so sprejeli tudi spremembe referendumske ureditve – referendume bodo lahko zahtevali le volilci, zakon pa bo zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina glasovalcev in najmanj petina vseh volilcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.