Slovenija
20 ogledov

Resnica o 250 tujih zdravnikih

9 medicincev se je prijavilo na razpisane specializacije, kar 144 mest pa je ost Žurnal24 main
Vsi morajo opraviti še od štiri do šest let specializacije, preden bodo lahko delali samostojno. Marušič: Na zaposlitev v Sloveniji jih čaka 250. MVZT: To so le diplomanti brez specializacije.
Dvojna merila pri slovenščini
Zdravniki iz EU
. V postopkih priznavanja kvalifikacij se od zdravnikov iz EU ne sme zahtevati znanje slovenskega jezika. Znanje preverjajo šele delodajalci (na primer bolnišnice) ob zaposlovanju, pri čemer sami določijo stopnjo in način preverjanja znanja, pravijo na MZ.
Tretje države. Pri zdravnikih iz držav nečlanic je potrdilo o visoki ravni znanja jezika s filozofske fakultete pogoj za prijavo na strokovni izpit. Na MZ si prizadevajo, da bi se znanje jezika zahtevalo šele, ko bi stopili v stik z bolnikom.

Na ministrstvu za zdravje (MZ) ne razpolagajo s podatkom, koliko je trenutno sploh prostih delovnih mest za zdravnike v Sloveniji. "Razpis za prosto delovno mesto namreč objavi vsaka zdravstvena ustanova posebej," so pojasnili. Na podlagi podatkov izvajalcev pa ocenjujejo, da v Sloveniji manjka 500 zdravnikov, medtem ko v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) menijo, da jih manjka dva tisoč.

Minister za zdravje Dorijan Marušič je že pred dnevi za Omizje na TV Slovenija razkril, da na zaposlitev v Sloveniji čaka 250 zdravnikov iz držav nekdanje Jugoslavije. Napovedal je, da bo MZ poskušalo čim bolj skrajšati postopek zaposlitve zdravnikov iz držav nečlanic Evropske unije (EU). “Datuma ne moremo opredeliti,” so odgovorili na vprašanje, kdaj predvidoma bodo poenostavili postopke in tako olajšali zaposlovanje zdravnikov iz tretjih držav.

Po več dneh preverjanja pa so nam z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) pojasnili, da je vseh 250 čakajočih zdravnikov le diplomantov, ki čakajo na opravljanje dopolnilnih izpitov, ki jim jih je določila medicinska fakulteta, in nostrifikacijo diplome. Dopolnilne izpite morajo opraviti v od enem do dveh letih. Postopek priznavanja izobraževanja na MVZT pa po opravljenih izpitih traja okvirno dva meseca, je dejala Alenka Lisec, vodja sektorja za priznavanje izobraževanja na MVZT. Nato jih čakata še strokovni izpit na MZ in specializacija, ki traja od štiri do šest let. To pomeni, da bi prvi od 250 zdravnikov, o katerih je optimistično govoril minister, samostojno začeli delati čez od pet do šest let.

Poenostaviti bi morali številne postopke zaposlovanja zdravnikov iz držav nečlanic.
Bojan Popovič, Fides

Leto in več
Celo področje zaposlovanja tujih zdravnikov iz držav nečlanic bi morali zrahljati,” se strinja tudi Bojan Popovič, pravnik Fidesa. Predlaga, naj nemudoma poenostavijo številne postopke zaposlovanja, ki po njegovih besedah trajajo skupaj leto in več. "Tuji zdravniki iz tretjih držav pri zaposlovanju v Sloveniji naletijo na najmanj pet administrativnih ovir,” je povedal. To so zavod za zaposlovanje, upravna enota, MZ, MVZT in Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS).

153 specializacij je objavila Zdravniška zbornica Slovenije. Prijavilo se je le devet diplomantov.

Na MZ za zdaj napovedujejo skrajšanje postopkov zaposlovanja "z odpravo administrativnih ovir znotraj postopkov, predvsem v smeri skrajšanja časa nostrifikacije diplome in priznavanja specializacije".

Slovenija kanal v EU
Po podatkih ZZS v Sloveniji manjka tudi specializantov. Marca je objavila razpis za 153 specializacij, do septembrskega zaključka pa se je prijavilo le devet medicincev.

"Skozi Slovenijo potekajo migracijski kanali zdravnikov,” je opozoril Popovič. Med tujimi diplomanti iz tretjih držav imamo po njegovih besedah dve skupini: "Eni pridejo k nam samo po dokumente in odidejo v druge države EU, drugi želijo ostati v Sloveniji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.