Slovenija
28 ogledov

Resnica o libijskih poslih

Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Borut Farčnik, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Srečko Gabr Žurnal24 main
SCT in Vegrad. Trdita, da imata podpisane posle, pogodbe pa skrivata.

"Zadnji uspeh je podpis pogodbe za gradnjo stanovanjskega naselja s tisoč stanovanji v Libiji, kjer bo naše podjetje sodelovalo kot podizvajalec gradbeno-obrtniških del," so nam iz Vegrada odgovorili na vprašanje, kako daleč so s pogovori za posle v Libiji. Niti v Vegradu niti v SCT, ki naj bi dobil menda okoli 300 milijonov evrov vreden avtocestni posel v Libiji, pa nam niso bili pripravljeni pokazati kakšnega materialnega dokaza, da so pogodbe res že sklenjene. Nekateri namreč že nekaj časa namigujejo, da so libijski posli le pesek v oči.

Tudi do 100 milijonov
"Do zdaj nismo zavarovali še nobenega posla v Libiji," so nam pojasnili v Sid Banki, a so potrdili, da imajo trenutno v obravnavi dva taka projekta. Šlo naj bi za zavarovanje storitvenih garancij dveh gradbenih projektov. V obeh primerih naj bi zneski presegali pet milijonov evrov. Ker je tako zavarovanje sestavljeno iz več različnih garancij (garancija za avans, za dobro izvedbo del, za odpravo napak v garancijski dobi), lahko dosežejo tudi do 30 odstotkov vrednosti projekta in bi zavarovalnina lahko dosegla več deset milijonov evrov. Kolikšen bi lahko bil znesek, na Sid Banki niso želeli komentirati. Prav tako nam niso potrdili, da gre za posle Vegrada in SCT. Sta pa obe družbi v središču preiskave zaradi domnevne vpletenosti v kartelno dogovarjanje pri gradnji avtocest in delitvi javnih razpisov.

Le sestanki

Za zdaj so predstavniki obeh gradbincev in bank, ki sodelujejo v projektu na Sid Banki, opravili nekaj sestankov. "Ne, vlog še nismo prejeli, niti videli pogodb o sklenjenih poslih," pa so nam na Sid Banki odgovorili na vprašanje, ali sta oba gradbinca že vložila vlogo in priložila potrebno dokumentacijo za odobritev zavarovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.