Slovenija
19 ogledov

Resnica o Patrii: podatke dostavil Erkki Heinilä

Janez Janša Saša Despot
Finska televizija YLE je danes predvajala drugi del oddaje Resnica o Patrii. Avtor Magnus Berglund je v njej predstavil sogovornika, ki je prispeval ključne informacije za pripravo prve oddaje iz leta 2008. Gre za nekdanjega svetovalca Patrie Erkkija Heiniläja.

Magnus Berglund je v drugem delu dokumentarca spomnil na oddajo leta 2008, v kateri je tedanjega slovenskega premierja Janeza Janšo obtožil, da je od podjetja Patria prejel podkupnino. Kot je navedel, ga je Janša zaradi obtožb tožil, slovensko sodišče pa je razsodilo, da morata YLE in Berglund Janši plačati odškodnino v višini 15 tisoč evrov ter v več medijih objaviti popravek.

Finski novinar je danes napovedal, da popravka ne namerava objaviti, saj po njegovem mnenju finske svobode govora ne morejo omejevati v Sloveniji.

Berglund je v današnji oddaji predstavil tudi sogovornika, ki je prispeval ključne informacije za pripravo prve oddaje iz leta 2008. To je nekdanji svetovalec Patrie Erkki Heinilä, ki je proti njej pričal tudi v primeru korupcijskega procesa za posel v Egiptu. V tokratni oddaji je poleg omenjenega Berglundovega vira sicer nastopil tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, ki je finskemu novinarju govoril zlasti o trgovini z orožjem v 90. letih.

Sodna postopka v zadevi Patria sicer za zdaj potekata v Sloveniji in Avstriji, medtem ko se je na Finskem pred kratkim končal predkazenski postopek.

Komentarjev 12
  • Žurnalček 13:11 07.februar 2012.

    Hju , končno ste ga najebal !

  • Rocky__ 13:09 07.februar 2012.

    Mislim do nas Slovencev bi bilo pošteno da zgodbe dobijo epilog. Če je JJ kriv naj pričajo vsi ki kaj vedo (tralalala in 1111 prosim vaju da gresta pričat ker itak vidva vse vesta) in se ga naj zapre. Če ...prikaži več pa ni kriv pa se mu naj levica in vsi ki pljuvate po njem javno opraviči in nam naj obljubi da se nikoli več ne bodo šli politike. Jaz verjamem da je problem samo v tem ker so bili komunisti vedno vajeni da so taboljše posle dobivali njihovi simpatizerji. Ker tokrat njihov simpatizer Pavček ni dobil posla užaljeni z lažmi udrihajo. Tovariš Kučan pa seveda gotovo stoji za vsem skupaj. Še enkrat vsi ki kaj veste vas prosim, da greste pričat da se že enkrat izve resnica. S temi lažmi ne diskreditiramo samo JJ ampak tudi celotno Slovenijo v svetu.

  • Stolp 09:39 07.februar 2012.

    ;)