Slovenija
17 ogledov

Resnica o pokojninah

ljubljana15.09.08, upokojenci, trznica, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Letos bo imel zavod predvidoma 4,9 milijarde evrov odhodkov.

Ko smo pred kratkim pisali o pokojninah, nam je bralka N. P. v elektronski pošti očitala, da naše poročanje ne temelji na verodostojnih dejstvih, in nas pozvala, naj postanemo raziskovalni novinarji ter končno "imamo jajca" in napišemo resnico, ki jo vsi potvarjajo in se delajo bedake. Objavljamo njene trditve in pojasnila pristojnih organov, saj menimo, da gre za precej razširjene napačne predstave.

Vse pokojnine ljudi z vplačano delovno dobo so že plačane; ta denar ni predmet "proračunskih sredstev" in upokojenci nismo "proračunski porabniki", ta denar je od vsakega posameznika, torej tudi vi ne delate zame, temveč "zase".

"Slovenski pokojninski sistem temelji na dokladnem principu financiranja, kar pomeni, da se pridobljene pravice trenutnih upokojencev financirajo na podlagi tekoče vplačanih prispevkov aktivnega prebivalstva," so na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve demantirali našo bralko. Prispevki aktivne generacije pa ne zadostujejo. Za pokritje luknje bo država pokojninski blagajni letos neposredno iz proračuna zagotovila skoraj milijardo evrov, za izplačevanje pravic, pridobljenih pod posebnimi pogoji, pa še 333 milijonov evrov. Primanjkljaj "je predvsem posledica prezgodnjega upokojevanja v preteklosti ter trenutnega razmerja med številom aktivnega prebivalstva in upokojencev, ki je bilo lani 1,46, kar pomeni, da bi moralo en in pol aktivnega zaposlenega prispevati toliko, da bi zagotovilo pokojnino enemu zaposlenemu", so pojasnili na ministrstvu.

 

Vsi upokojenci so v času svojega dela plačevali svoj del zaslužka v pokojninsko blagajno in od tega vplačila zdaj prejemajo približno 70 odstotkov obračunane osnove vplačane pokojnine na mesec. Kje je še 30 odstotkov in obresti od mojih 39 let in osmih mesecev?

"Posamezniki pridobijo višino pokojnine, kot jim je zagotovljena na podlagi vsakokratne veljavne zakonodaje, in pri tem niso deležni nikakršnega posebnega znižanja, kot je omenjeno v vprašanju," so dejali na ministrstvu.

Na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so pojasnili, da je višina starostne pokojnine odvisna od višine pokojninske osnove in dopolnjene pokojninske dobe. Osnova je letos povprečje najugodnejših zaporednih 19 let zavarovanja. Ta osnova se nato zmnoži z odmernim odstotkom, ki je pri 40 letih delovne dobe za ženske 64,25 odstotka, za moške pa 57,25 odstotka. Od kod bralki podatek, da prejema 70 odstotkov vplačane pokojnine, nam ni uspelo ugotoviti. Je pa res, da je bila leta 2004 povprečna pokojnina 70 odstotkov povprečne plače (lani le še 62 odstotkov).

Komentarjev 11
  • nina 18:16 22.oktober 2013.

    Denarja je zadosti le vile.vikende zaplenit in prodat pa še v oaze šo naš pokraden denar pa je ŠVIC tu.

  • nina 18:16 22.oktober 2013.

    Denarja je zadosti le vile.vikende zaplenit in prodat pa še v oaze šo naš pokraden denar pa je ŠVIC tu.

  • vest 20:58 14.oktober 2013.

    Žal ima pokojninska blagajna res minus, ki je v veliki meri rezultat nevplačila prispevkov s strani firm v pretežno državni lasti. Samo pri Steklarski nova je bilo 2009 javno povedano, da niso plačali prispevkov za 5 let vendar se bo ...prikaži več zaposlenim štelo kot, da so plačani. To je bil poziv na neplačilo vsem ostalim. Takih firm v pretežni državni lasti je bilo več. Dejansko so tudi odlivi iz blagajne bili brez podlage v vplačanih prispevkih. Za izredne pokojnine, ki jih je odobrila država mora normalno le-ta tudi prispevati iz proračuna. Izplačilo teh izrednih pokojnin se mora zaključigti najkasneje ob smrti prejemnika ne pa, da se dodatki prenašajo na poznejše rodove. Iz vplačil na ZPIZ pa je bilo veliko denarja tudi porabljeno za druge namene - gradnja Nebotičnika v prejšnjem tisočletju in še pono drugih. Najemnine ali kupnine iz teh objektov naj gredo v pokojninsko blagajno pa boslika hitro boljša.se prodajo i