Slovenija
22 ogledov

Resor Bratuškove bo eden ključnih

Slovenija 21.10.2013 Alenka Bratusek, z vprasanji poslank in poslancev predsedni Saša Despot
Digitalizacija bo ena najpomembnejših in najzahtevnejših nalog nove Evropske komisije. Analitiki menijo, da je doslej znani načrt Junckerja premalo dodelan in se sprašujejo, ali bo Bratuškova nalogi kos.

Po uradni objavi sestave Evropske komisije, ki jo bo vodil Jean-Claude Juncker, so se že razvnele razprave ali bo nova Evropska komisija kos nalogi, ki jo je Juncker kot eno ključnih zastavil v svoji predvolilni kampanji. Gre za obljubo o digitalizaciji Evrope in s tem v zvezi bi eno glavnih vlog lahko igrala slovenska komisarka Alenka Bratušek, piše spletni portal EuroAktiv.

Obstajajo različni neuradni organigrami nove komisije. Bratuškova se omenja kot možna podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo in inovacije, po drugih scenarijih pa naj bi bila pristojna za energetsko unijo. Vendar pa porazdelitev resorjev naj še ne bi bila določena. Juncker naj bi porazdelitev resorjev in način dela komisije predstavil sredi prihodnjega tedna.

Analitiki pa opozarjajo, da po doslej znanih podatkih, ki so pricurljali iz Junckerjeve pisarne, ni jasno, kako bo nova komisija izpela eno najpomembnejših nalog, digitalizacijsko agendo. Poudarjajo, da je digitalizacija ena od rešitev, ki bi lahko vzpodbudila okrevanje evropskega gospodarstva. Prodiranje na nove trge preko interneta je priložnost predvsem za mala in srednja podjetja.

Večje pristojnosti za podpredsednike

"Oseba, ki bo prevzela to področje, mora uvajati inovativen princip v zakonodajo Evropske unije in zagotoviti, da bo evropska politika na tem področju zazrta v prihodnost in skladna s cilji Evropske komisije," je Junckerja pozvala dosedanja komisarka za digitalizacijo Neelie Kroes. Poznavalci v Bruslju se sprašujejo,  v kakšni meri ima Juncker izdelan načrt in ali ga bo  njegova kandidatka Alenka Bratušek lahko izpeljala. Dosedanja komisarka je področju digitalizacije dvignila pomen, ni pa imela pristojnosti, da bi politiko, ki se tiče digitalizacije prenesla na druge portfelje. 

Časnik Financial Times je pred dnevi poročal,  da bo ena najpomembnejših novosti, ki si jih je zamislil Juncker, povečanje pristojnosti za podpredsednike Evropske komisije, ki naj ne bi imeli lastnih resorjev, temveč naj bi nadzirali delo skupin drugih komisarjev

Komisarka za digitalizacijo in inovacije, bo imela ključno vlogo tudi pri razdeljevanju sredstev za ustanavljanje novih podjetij z digitalno komponento.

Komentarjev 5
  • Igor Đukanović 20:51 05.september 2014.

    Microsoft ni evropsko podjetje, zato srčno upam, da bo EU odločno podprla razvoj odprtokodnih alternativ.

  • Johan Spohan 20:07 05.september 2014.

    Bo že kos saj je najsposobnejša. Če ne bo šlo bo pa potegnila, kot je v Bruslju očitno že vajena.

  • Johan Spohan 20:05 05.september 2014.

    Da ga kaznuje tako da pošlje Milančka blebetat bedarije v Bruselj.