Slovenija
98 ogledov

Rešuje tudi obsojeni Železnik

Kobilarna Lipica Saša Despot
Kobilarna Lipica. Najeli zunanje svetovalce za racionalizacijo poslovanja.

V ekipi za iskanje rešitev, kako racionalizirati poslovanje v Kobilarni Lipica, sodeluje tudi Miran Železnik, nekdanji tožilec in odvetnik, ki se je spopadal s številnimi obtožbami na svoj račun – od nevestnega dela do zlorabe zaupanja strank –, lani pa je bil pravnomočno obsojen zaradi goljufije. "Železnik dela za našega poslovnega partnerja Martina Rejo," je pojasnil vršilec dolžnosti direktorja kobilarne Boštjan Bizjak. Z Rejo so tik pred sklenitvijo svetovalne pogodbe, o vrednosti posla pa je Bizjak dejal le, da znaša "okvirno pod 15 tisoč evri".

Šest računovodij

"Kobilarna ima zelo veliko upravo, tako imamo denimo kar šest računovodij za približno 80 zaposlenih, na drugi strani pa nam primanjkuje ljudi, ki skrbijo za konje, kar je pravzaprav naše poslanstvo," je eno do številnih težav zavoda izpostavil Bizjak. Oktobra lani je prevzel sanacijo kobilarne in njene hčerinske družbe Lipica turizem. Zadnja je insolventna in do konca meseca bo znano, ali bo šla v prisilno poravnavo ali stečaj.

Novi svetovalci

"S seboj sem pripeljal tri zunanje sodelavce, ki skrbijo za gostinski in hotelski del, konjeniške produkte ter nove projekte oziroma lobiranja pri ministrstvih," je še dejal Bizjak in dodal: "Vseh zunanjih sodelavcev pa je še več, saj smo javni zavodi po zakonu za uravnoteženje javnih financ prisiljeni poslovati tako, da imamo nižje stroške, kot bi jih imeli z redno zaposlenimi." Po njegovih besedah mesečni stroški z zunanjimi sodelavci ne presegajo nekaj tisoč evrov.

Počitek za konje

Direktor kobilarne je zanikal tudi govorice, da je ukinil turistično jahanje v Lipici. "To nikakor ne drži, uvedel sem le to, da imajo konji ob ponedeljkih počitek, saj imajo številni zdravstvene težave, in na ta dan ni predstav, medtem ko so ogledi kobilarne mogoči," je zagotovil. Bizjaka smo sicer zmotili na službeni poti v Essnu, kjer je na sejmu navezoval stike s poslovnimi partnerji, od katerih si obeta, da bo v Lipico prihajalo čim več jahaških gostov.

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:23 19.marec 2013.

    Javni zavod, šest računovodij, 80 zaposlenih... Ali se gredo "kreativno" računovodstvo?