Slovenija
51 ogledov

Revizorji rušijo Papeža

Na Zpizu, ki ga vodi Papež, revizorjem očitajo, da ne poznajo sistema upokojevan Žurnal24 main
Upokojevanje. Revizijsko poročilo računskega sodišča je zlonamerno, pravijo na Zpizu.

Računsko sodišče (RčS) je z eno samo potezo zasejalo dvom med več kot 500 tisoč upokojencev, ki se bodo začeli spraševati, ali prejemajo pravi znesek pokojnine, je do ugotovitev revizorjev kritičen Jože Kuhelj, namestnik generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz).

RčS je namreč predvčerajšnjim zaposlene na Zpizu razburilo z objavo revizijskega poročila, v katerem revizorji ugotavljajo, da na Zpizu od leta 2000 do 2008 niso bili učinkoviti, da vloge niso bile rešene v rokih, da so bile nekatere pokojnine odmerjene napačno ali so jih izplačevali celo umrlim.

Je Papež žrtev maščevanja?
Miniranje. Neuradno je slišati, da naj bi z revizijskim poročilom poskušali rušiti Marijana Papeža. Viri pravijo, da je sporno že to, da je revizijo na Zpizu opravljal Žarko Mrovlje, ki je leta 1999, torej leto pred revidiranim obdobjem, neuspešno kandidiral za finančnega direktorja Zpiza. Z RčS odgovarjajo, da želi revidiranec očitno preusmeriti pozornost od njihovih ugotovitev in da Mrovlje revizije ni opravljal sam.

Papeža boli
“To poročilo za zavod ni dobrohotno. Prej bi rekel, da so nekatere stvari zlonamerne,” se je na besede prvega revizorja Igorja Šoltesa, naj poročilo vzamejo kot pomoč, odzval generalni direktor Zpiza Marijan Papež. Dodal je, da so v omenjenih devetih letih rešili skoraj tri milijone različnih vlog zavarovancev, zato je “boleče, da RčS v poročilu izhaja iz nekaj primerov, ki naj bi pokazali neučinkovitost zavoda”.

Vzeli so jim energijo
Papež je poudaril, da jim je revizija vzela veliko energije, včasih pa se, kot je dejal, celo sprašuje, ali je postavljen za direktorja samo za delo z RčS.

Sicer pa je po njegovih besedah to, da so v roku rešili 76 odstotkov vlog, “zelo dober odstotek”, ki pa ga bodo po novi zakonodaji menda težje dosegli, saj zakon roke za reševanje invalidskih in mednarodnih zadev skrajšuje s šestih mesecev na štiri.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.