Slovenija
32 ogledov

Revnejši so manj zadovoljni in zdravi

najstnik najstnica puberteta Shutterstock
Mladi iz revnejših družin slabše ocenjujejo svoje zdravje, poleg tega so manj zadovoljni s svojim življenjem ter imajo slabše duševno zdravje.

Mladostniki iz družin z nižjim socialno-ekonomskim položajem slabše ocenjujejo svoje zdravje, ugotavljajo trokovnjaki v publikaciji Neenakosti v zdravju in z zdravjem povezanih vedenjih slovenskih mladostnikov. Poleg tega so manj zadovoljni s svojim življenjem ter imajo slabše duševno zdravje, pa ugotavljajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Vpliv na učni uspeh in socialno mrežo

Po besedah nacionalne koordinatorice študije Helene Jeriček Klanšček večina mladostnikov iz revnejših družin ni zadovoljna s svojim življenjem, slabše ocenjujejo svoje (duševno) zdravje in imajo več psihosomatskih simptomov. Mladostniki, ki slabše ocenjujejo svoje fizično in duševno zdravje, so večinoma tudi učno manj uspešni in brez prijateljev.

Pomemben dejavnik je denar

Kot med drugim kažejo rezultati raziskave, kar 91 odstotkov tistih, ki so zadovoljni s svojim življenjem, ocenjuje, da gre njihovim družinam denarno nadpovprečno. Med zadovoljnimi je tako najmanj tistih, ki ocenjujejo svoje blagostanje za podpovprečno. "To kaže, da so že pri mladostnikih prisotne neenakosti v zdravju, ki jih ugotavljamo pri odraslih," pojasnjuje Jeriček Klanščkova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.