Slovenija
26 ogledov

Revolucija pri ogrevanju

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Kurilno olje. Čez od deset do 15 let bo stalo enako kot dizelsko gorivo.

Nove dajatve na kurilno olje bodo povzročile množičen prehod na ogrevanje z biomaso. O menjavi bo moralo razmisliti 40 odstotkov gospodinjstev.

Že če bi na bencin in nafto uvedli en cent dodatka, bi imeli več kot dovolj denarja za vse programe.
Janez Kopač

“Cene kurilnega olja se bodo s cenami nafte izenačile v od deset do 15 letih, ne takoj,” je pojasnil Janez Kopač, direktor direktorata za energetiko. V šestih državah EU so že enake, tak je trend, pravi Kopač. S kurilnim oljem se po oceni Butan plina ogreva približno 40 odstotkov gospodinjstev.

Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da bi bila vsaka znatnejša podražitev kurilnega olja med gospodarsko krizo nesprejemljiva, zato ne nameravajo niti predlagati niti podpreti nobenega predloga, ki bi pomenil podražitev kurilnega olja.

17 odstotkov več emisij CO2 se za enako količino energije izloči iz kurilnega olja kot iz utekočinjenega naftnega plina.

Prvi korak že spomladi?
Predvidoma spomladi bo vlada sprejela uredbo, ki bo uvedla dodatek za učinkovito rabo energije na vse energente, vendar ne za vse enako. Kurilno olje bo predvidoma bolj obremenjeno, ker ob gorenju povzroča največ emisij. “Zaradi preveč emisij in neizpolnjevanja kjotskih ciljev bomo morali za obdobje od leta 2008 do 2012 plačati 80 milijonov evrov kazni. Če bi se znebili kurilnega olja za ogrevanje, bi cilj dosegli,” je povedal Kopač in dodal, da je prehod na obnovljive vire povsod težji kot pri ogrevanju: “Če ne bomo nič naredili, pa nas čakajo milijonske kazni.”

Nič ne bo šlo v proračun!

“Denar bo namenjen sofinanciranju prehoda na obnovljive vire, nič ne bo šlo v državni proračun,” je obljubil Kopač. Denar bo ostal prodajalcem energije, če bodo imeli programe za spodbujanje prehoda na obnovljive vire. Petrol bo lahko iz tega denarja polovično sofinanciral nakup kotla na biomaso za vse, ki se ogrevajo na kurilno olje.

Poglejte si, kako deluje v praksi
Slovenska energetska pot. Na spletnem naslovu http://nep.vitra.si lahko najdete 339 prostovoljcev, ki jih lahko obiščete in vam bodo v praksi pokazali, kako delujejo toplotne črpalke, sončni kolektorji, zemeljski kolektorji za predgretje zraka, pasivne in pametne hiše ter druge energetske rešitve.

Renesansa biomase
“Ta ukrep bo spodbudil uporabo biomase. Več ljudi bo uporabljalo biomaso kot plin, ker je biomasa toliko cenejša. Biomasa je naša nafta,” je prepričan energetski svetovalec Bojan Žnidaršič. Pričakuje, da bo večina kupila nov kotel na biomaso. Predelava kotla na kurilno olje je sicer možna, vprašanje pa je, ali je smiselna, je dejal. “Morda se bo kdo odločil tudi za kondenzacijski kotel na plin ali kurilno olje, ki imata večje izkoristke, tako da se bo tudi dražji energent splačal. Ti kotli vroč dim, ki ima okrog 300 stopinj Celzija, ohlajajo na približno 90 stopinj, energijo pa vračajo v sistem. Zdaj gre ta vroč dim v zrak. So pa relativno dragi – okrog pet tisoč evrov,” je pojasnil Žnidaršič.

Tudi v primeru zamenjave kurilnega olja za plin je potrebna zamenjava gorilnika, pri starejših oljnih kotlih pa je zaradi izkoristkov smiselna tudi zamenjava kotla, svetujejo pri Butan plinu.

Elektrika le izjemoma

“Elektrika v splošnem ne bo zanimiva, je pa odlična za toplotne črpalke za pasivne hiše. Nekdo s toplotno črpalko z dvema kilovatoma moči ogreje celotno hišo – 130 kvadratov. Pri tako učinkoviti rabi je tudi elektrika zelo uporabna,” je še povedal Žnidaršič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.