Slovenija
97 ogledov

Revoz najradodarnejši

Twingo je Revozov najpomembnejši avtomobilski model. (Foto: Arhiv Revoz) Žurnal24 main
Nagrada. 
V Krki in Revozu nagrado dobijo 
tudi pogodbeni 
delavci.

Božičnica. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pozivajo delodajalce, naj delavcem izplačajo 13. plačo ali božičnico, saj se, kot pravijo, s tem dvigujeta motivacija zaposlenih in njihova pripadnost podjetju.

Ko je nastopila kriza, so delodajalci opozarjali delavce, da smo vsi v istem čolnu, zdaj ko nekateri že prihajajo iz krize, pa so hitro pozabili na isti čoln in se že vozijo z gliserji, nas pa puščajo v kanujih.
Dušan Semolič, ZSSS

Nagrado le vodstvu
Po besedah sekretarja ZSSS Ladislava Rožiča je nesprejemljivo, da si bo vodstvo v nekaterih podjetjih, kjer so dobili subvencije za skrajšan delovnik, ob koncu leta izplačalo nagrade, delavci pa bodo ostali praznih rok. Katera so ta podjetja, Rožič ni hotel razkriti, smo pa neuradno izvedeli, da naj bi šlo za gradbena podjetja, med njimi tudi za SCT.

“Nikoli se še ni zgodilo!”
Ostro zavračamo vsa namigovanja, da si bo uprava izplačala božičnico ali 13. plačo, ostali delavci pa je ne bi prejeli. To se ni in se v SCT tudi nikoli ne bo zgodilo,” so nam odgovorili v SCT. Še več: v družbi SCT letos ne bodo izplačali ne 13. plače ne božičnice, sporočajo, enako pa je bilo pri njih tudi lani in v preteklih letih. O tem, da bi si vodstvo ob koncu leta izplačalo priboljšek, ni vedel ničesar niti sindikalist v podjetju Dragan Grgič, je pa poudaril, da delavci letos zagotovo ne bodo dobili denarja v obliki božičnice ali 13. plače.

Kaj je 13. plača in kaj božičnica

13. plača. Zanjo veljajo enaki pogoji kot za redna izplačila plač; od zneska se plačajo dohodnina in prispevki za socialno varnost. 13. plača se šteje v pokojninsko osnovo. Izplačilo je vnaprej dogovorjeno v kolektivnih pogodbah, splošnih aktih podjetja oziroma pogodbah o zaposlitvi. Znesek je običajno enak kot siceršnja plača.
Božičnica. Ni sestavni del plače. Od nje se plača dohodnina, prispevki za socialno varnost pa ne, zato se tudi ne šteje v pokojninsko osnovo. Praviloma se vsem zaposlenim izplača v enakih zneskih.

Največ dobili usnjarji
Lani so božičnice oziroma 13. plače izplačali v vseh dejavnostih. Najvišje zneske so dobili zaposleni v finančnih institucijah, farmaciji in proizvodnji usnja (povprečno 1.221 evrov), najmanj pa zaposleni v izobraževalni dejavnosti (42 evrov).

13. plačo pri nas poznamo od leta 1996. Takrat jo je dobilo le dva odstotka delavcev, lani pa že 26 odstotkov.

Nagrada do 1.300 evrov
Najvišjo božičnico, 13. plačo ali nagrado za uspešnost za letos bodo med 20 vprašanimi podjetji izplačali v Revozu. Znašala bo prek 1.300 evrov bruto. V sam vrh se uvršča tudi Krka. Njeni zaposleni bodo prejeli skoraj 1.200 evrov bruto.

Niti ene od treh omenjenih nagrad pa ne bodo izplačali Intereuropa, Slovenske železnice in NLB, prav tako tudi Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi. V NKBM se o izplačilu še niso izrekli, medtem ko v Leku Božičnico in nagrado za uspešnost bodo izplačali, niso pa razkrili zneska.

 

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.