Slovenija
45 ogledov

Revščina ne vpliva na uspeh

slovenija 01.09.10, Zoran Jankovic, OS Vic, sola, otroci, dijaki, prvosolcki, pr Anže Petkovšek
V klopi letos 20.368 prvošolčkov. Socialno ogroženih šolarjev vse več. Učenje. Tisti, ki imajo manj, so velikokrat boljši učenci od preostalih, pravi ravnatelj.

Letos bo v šolske klopi prvič sedlo 20.368 prvošolčkov. Število šolarjev v zadnjih letih se povečuje, hkrati pa narašča tudi število tistih, ki za nakup potrebščin, prehrano in obšolske dejavnosti potrebujejo finančno pomoč. “Najbolj so na udaru enostarševske družine, celo bolj kot velike,” pravi generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.

Letos so za šolske potrebščine socialno šibkejših zbrali sto tisoč evrov; v obliki bonov jih razdelijo staršem, ki ustrezajo merilom. Največ jih s tem kupi delovne zvezke.

Za prehrano 30 milijonov

“Subvencioniranje šolske prehrane je zelo dobrodošel ukrep, ki rešuje marsikatero družino. Težava nastane, ko je cenzus presežen za nekaj evrov,” pravi ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Gornja Radgona Dušan Zagorc. Za subvencije šolske prehrane v osnovnih in srednjih šolah je letos predvidenih več kot 30 milijonov evrov. “Dejanska poraba bo odvisna od števila upravičencev,” pravijo na ministrstvu za šolstvo. Zbiranje vlog še poteka. V drugi polovici lanskega šolskega leta se je zaradi spremembe načina uveljavljanja število upravičencev bistveno povečalo. Na začetku šolskega leta je bilo do subvencioniranega kosila upravičenih manj kot dva tisoč otrok, do subvencionirane malice pa 40 tisoč otrok. Na koncu leta jih je subvencije za kosila dobivalo več kot 18.600, za malice pa kar več kot 146.200. “Otrok, ki imajo brezplačno hrano, sošolci po navadi ne zasmehujejo, zasmehujejo pa tiste, ki nimajo novejšega mobitela, ne obvladajo spleta in so slabše oblečeni,” razlaga Nataša Zavec Erman, socialna pedagoginja na OŠ dr. Ljudevita Pivka pri Ptuju.

Skrb za šolo

“Letos so starši pohiteli, očitno jih zelo skrbi šola,” o odnosu socialno ogroženih družin do šole pravi Jerebic. “Naši učenci izhajajo delno iz mestnega in delno iz vaškega okolja. Zadnje čase se nam dogaja, da iz vasi prihajajo vedno boljši učenci. Tisti, ki živijo v revščini, v šoli velikokrat bolj zagrizeno delajo od tistih, ki imajo vsega dovolj,” pa pravi ravnatelj radgonske osnovne šole Zagorc.

Preberite tudi komentar: Znanje naj pomeni več kot ocene

Komentarjev 1
  • spenjac 16:57 31.avgust 2013.

    ne gre pozabiti, da je sedaj veliko več revščine v mestih, kot na podeželju.