Slovenija
52 ogledov

Rex bo spet plul po morju

Modelarstvo. Nastaja izvirna kopija ladje, ki še danes buri domišljijo.

"Izkupiček od prodanih knjig in tudi od kake prodane slike bo šel za nakup potrebnega materiala za dokončanje Rexa. Tako bo lahko nekajkrat na leto ob posebnih priložnostih zaplul po našem morju," je ob odprtju svoje slikarske razstave in predstavitvi knjige oziroma likovne monografije Moje sledi v izolski mestni knjižnici dejal Izolan Marjan Kralj.

Večji od Titanika
Rex. Italijansko čezoceansko potniško ladjo so splavili leta 1931. Med drugo svetovno vojno je služila za prevoze ranjencev. Leta 1944 so jo privlekli v koprski zaliv, kjer je nasedla, po raketiranju pa potonila.

Štirimetrski model
Ladja Rex je bila nekoč ena od najmodernejših in največjih ladij, ki so končale v našem morju. Veličina Rexa in njegova mističnost sta Kralja tako navdušili, da ga pogosto riše, lotil pa se je tudi izdelave njegovega modela. Dolg je kar štiri metre in bo po Kraljevih napovedih tudi plul ter imel vgrajene svetlobne, akustične in dimne efekte.

Na predstavitvi monografije je Kralj obudil svojo pestro življenjsko pot, na kateri je bil med drugim eden od prvih vodičev turističnih izletov na trgatve in obiranje oljk po Obali, raziskovalec ozkotirne železnice Trst–Poreč ter pobudnik ustanovitve železniškega muzeja v Izoli in obnovitve njene trase.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.