Slovenija
21 ogledov

Rezati bo treba pri dežurstvih

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Za pozitiven konec leta bo treba rezati stroške, zlasti z racionalizacijo dežurne službe ter prenosom obravnave bolnikov z bolnišnične na specialistično ambulantno dejavnost, je dejal Marušič.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je danes po pogovoru z vodstvi bolnišnic dejal, da bo pomembno vlogo pri racionalizaciji zdravstva moral odigrati tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta bo moral pristopiti k pogajanjem z vsakim izvajalcem, ki mu bodo morali predstaviti izpeljan program v preteklem letu in seznam čakajočih v bolnišnici ter na specialistični ravni in v sodelovanju z ZZZS pripraviti tak program, ki ne bi vplival na dostopnost do zdravstvenih storitev.

Spremembe se obetajo tudi pri čakalnih dobah. Tiste izvajalce, ki ne bodo redno posodabljali seznamov čakajočih, bo ZZZS sankcioniral, tudi zamikom plačila za opravljene storitve. ZZZS te možnosti doslej ni izkoriščal, Marušič pa napoveduje, da bo zahteval, da bo odslej to praksa.

Marušič je izpostavil, da se zaveda, da bo v prihodnosti težko še dodatno krčiti programe, med možnimi viri dodatnih sredstev za zdravstvo pa je ponovno izpostavil širjenje prispevnih osnov ter prevetritev košarice pravic iz zdravstvenega zavarovanja. Možnosti za večjo učinkovitost  v bolnišnicah Marušič vidi predvsem v mreženju bolnišnic oziroma v strokovnem povezovanju na vseh ravneh.

Izredno pomanjkanje zdravnikov
"Od sestanka pričakujem predvsem rešitve, ki jih ponujajo za izredno pomanjkanje zdravnikov, saj primarni nivo počasi ne bo več zmogel," je zatrdila direktorica ZD Kranj Lili Žura in dodala, da se trenutno soočajo z 20-odstotnim pomanjkanjem zdravnikov, kar pomeni, da morajo vsi delati dvajset odstotkov več od običajnega dela. "Pred kratkim so sprejeli uredbo, da sobota ni več dežurna služba, ampak redno delo. To pomeni, da bi morali krajšati prepolne ambulante ter da bi za redno delo morali zdravniki delati ob sobotah," dodaja.

Trenutni obeti za javno zdravstvo letos niso rožnati. Izračuni Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namreč kažejo, da bi zdravstvena blagajna leto lahko zaključila z okoli sto milijoni evrov primanjkljaja.

"Varčujemo predvsem na materialnih stroških. V našem zdravstvenem domu se ne da nič več privarčevati, da ne bi šlo to na škodo bolnikov," končuje direktorica.

"Predlagani ukrepi so definitivno usmerjeni v neko ekonomsko stabilizacijo zdravstva. Osebno ocenjujem, da bo moral minister Marušič tesno sodelovati s stroko in najti pot, ki bo dejansko pripeljala do izboljšav," pa je ukrepe komentiral Josip Smodej, strokovni direktor novomeške bolnišnice.

V predlaganih ukrepih je skrita nevarnost. Naša primarna raven ni sposobna požreti tako velike dejavnosti oziroma odgovornosti. S pomanjkanjem zdravnikov se soočamo na vseh ravneh. Vprašanje je tudi, koliko skrajšati ležalno dobo, da bo ta še vedno varna, zatrjuje Smodej in dodaja, da bi se morale reforme v zdravstvu delati dolgoročno. 

Smo kot čolnič, ki pluje po razburkanem morju in se lovi med ekonomsko stabilnostjo in racionalno oskrbo naših bolnikov.
Josip Smodej

Glede na očitke o poviševanju plač pa je Smodej dejal, naj se plače zamrznejo na vseh ravneh. "Takoj pristanem na ukrep, da mi znižajo plačo za dvajset odstotkov, če plačo znižajo vsem in na vseh segmentih, tudi represivnih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.