Slovenija
20 ogledov

Rezervoar že osem evrov pod rekordom

hofer črpalka bencin tankanje Anže Petkovšek
Pocenitev. Gorivo točimo za osem evrov ceneje kot aprila.

Bencin se je danes že četrtič zapored pocenil, tokrat za štiri cente na liter. Pri polnem 50-litrskem rezervoarju 95-oktanskega bencina bo prihranek v primerjavi z včeraj dva evra, pri dizelskem pa 1,45 evra. Prihranek pri polni 2.000-litrski cisterni kurilnega olja pa je 64 evrov.

Bencin zdaj stane približno toliko, kot je stal januarja. Poln 50-litrski rezervoar je že več kot osem evrov cenejši, kot je stal po rekordnih cenah konec letošnjega aprila.

Pred podražitvami so vrste

“Na splošno cene goriv ostajajo na isti ravni; čeprav se občasno znižujejo, to dramatično ne vpliva na vedenje potrošnikov,” pravijo v družbi Mol. “Naše stranke zagotovo pogosteje spremljajo cene naftnih derivatov in temu tudi prilagajo svoje nakupne navade, torej kdaj in koliko bencina natočijo. Stranke pogosteje točijo za nižje zneske. Po tem, ko je znano, da se bodo cene naftnih derivatov povišale, dan prej popoldne in zvečer opažamo večje gneče na bencinskih servisih, česar ni takrat, ko se cene znižujejo, kot tokrat,” pravijo.

Gibanje maloprodajne cene bencina in trošarin | Avtor: Žurnal 24 Žurnal 24


V družbi OMV pa pravijo, da na porabo oziroma prodajo goriva vpliva več dejavnikov in da gibanje cen na prodajo vpliva le delno.

Na Hrvaškem je ceneje

Cene bencina in dizla so se danes znižale tudi na Hrvaškem, tako da sta tako bencin kot dizel (po menjalniškem tečaju NLB) cenejša kot pri nas – 95-oktanski bencin za dobrih pet centov na liter ali dva evra in pol pri 50-litrskem rezervoarju, dizelsko gorivo pa za slabe tri cente na liter ali slab evro in pol pri 50-litrskem rezervoarju. V Avstriji je po podatkih AMZS cena bencina zelo podobna naši, dizel je nekoliko dražji, v Italiji pa sta oba bistveno dražja: liter bencina stane 1,807 evra, liter dizla pa 1,699 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.