Slovenija
22 ogledov

Rezultati do konca meseca

V Dogoše je bilo pripeljanih 19 tisoč ton zemlje z območja stare Cinkarne Celje, Žurnal24 main
Analize v Dogošah. Več kot mesec po izbruhu informacije o domnevno onesnaženi zemlji ni dokončana še nobena analiza.

“Doslej rezultati kažejo, da noben parameter v zemljini, ki smo jo vzorčili v Dogošah, ni presežen,” pojasnjuje Marko Mavec, direktor podjetja ERICo Velenje.

Analizo zemlje je naročil predelovalni center Gokop, kamor so prepeljali zemljo z gradbišča Harveyja Normana iz Celja, ki naj bi bila onesnažena s težkimi kovinami. Renato Hlade, direktor Gokopa, je že večkrat povedal, da je v skladu z uredbo o ravnanju z odpadki zemeljski izkop nenevaren odpadek. “Opravljamo oceno odpadka, torej ali je zemlja primerna za predelavo ali ne. Najverjetneje bodo rezultati znani v torek,” dodaja Mavec.

Prvi rezultati v petek
Spomnimo: 19. maja letos je na seji mariborskega mestnega sveta Stojan Auer, svetnik LPR, izpostavil vprašanje, ki je močno odjeknilo v mestu ob Dravi. Župana Franca Kanglerja je spraševal, ali ve za ekološko bombo v Dogošah: “Okoli 300 kamionov iz Cinkarne Celje je lani pripeljalo zemljo z vsebnostjo kadmija in svinca, ki presega dovoljeno vrednost.” Najprej se je domnevalo, da naj bi bila zemlja odložena na odlagališču odpadkov, ki ga upravlja Snaga, prav tako v Dogošah. Župan je odredil vzorčenje in analizo tamkajšnje zemljine. Rezultati bodo po besedah Emila Žerjala, predstojnika inštituta za varstvo okolja na ZZV Maribor, znani ta petek.

Inšpektorat konec julija
“Konec julija bodo znani rezultati raziskav, ki jih je okoljski inšpektorat naročil pri pristojni instituciji, ki je vzela vzorce zemlje na območju podjetja Gokop,” pa pojasnjujejo na Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.