Slovenija
86 ogledov

Rezultati splošne mature drugi najboljši v zgodovini

matura Anže Petkovšek
260 zlatih maturantov, 17 z vsemi točkami. Maturo je sicer uspešno opravilo 88,39 odstotka kandidatov.

Splošno maturo je v spomladanskem roku skupno opravljalo 6890 kandidatov - to je nekoliko manj kot lani, razlog pa je v manjšanju generacij - iz 35 maturitetnih predmetov na 83 šolah po Sloveniji. "Celotna uspešnost je zgodovinska oziroma druga v zgodovini po najboljšem uspehu, saj znaša 88,4 odstotka, lani 89,7 odstotka," je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Na poklicni maturi je bilo uspešnih 90,9 odstotka dijakov.

Makovec Brenčičeva je na novinarski konferenci v Ljubljani čestitala vsem, ki so maturo uspešno opravili, ter dodala, da je danes poseben dan za vse maturante, starše in učitelje, ker so letos priča dobrim rezultatom na maturi, tako splošni kot poklicni maturi. Posebej je izpostavila tudi rezultate mednarodne mature, saj je dijak Gimnazije Bežigrad dosegel vse možne točke (45).

Tudi pri poklicni maturi je po ministričinih besedah dosežen dober rezultat. Poklicno maturo je na 149 srednjih šolah opravljalo 8042 kandidatov, delež uspešnih je 90,9-odstoten, kar je še malce več kot preteklo leto.

Kandidati, ki so opravljali splošno maturo, so se z rezultati seznanili danes ob 7. uri, na šolah pa so jim danes slavnostno podelili spričevala, je danes pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.