Slovenija
15 ogledov

Rib le še za 20 ribičev mrežarjev

Slovenski ribiči se borijo za preživetje. Žurnal24 main
Upad. Ribičev vse manj. Zaradi prenizkega lastnega prispevka ne morejo do EU-sredstev.

V panogi morskega gospodarskega ribolova je lani delalo 113 ljudi, kar je v primerjavi z letom prej deset odstotkov manj, kažejo podatki statističnega urada. Ribičev, ki so bili v tej dejavnosti zaposleni za polni delovni čas, pa je manj za 16 odstotkov.

"Od ribištva se pri nas komaj preživi," meni Zlatko Novogradec, predstavnik ribičev mrežarjev. "Količina rib je v slovenskem morju tako močno upadla, da nas ne bi smelo biti več kot 20," nadaljuje.

Spodbude mimo njih

Po besedah Novogradca je še pred nedavnim veljal podatek, da je podeljenih 180 dovoljenj za ribiče mrežarje, od katerih je veliko takih, ki lovijo le ob vrhuncih sezone. "Država bi morala na podlagi davčnega prikaza, koliko kdo ustvari v ribiški dejavnosti, skrbeti za to panogo," poudarja. Večina ribičev sploh ne more sodelovati pri koriščenju namenskih evropskih sredstev, saj nima dovolj lastnega prispevka. Tako se dogaja, da nepovratna sredstva za ribištvo dobijo tisti, ki imajo denar, a iz drugih virov.

Komentarjev 1
  • Veteran 21:42 01.september 2013.

    Ribiče spustite ceno ulova, saj vi rib ne vzgajate ampak jih samo lovite. Okoli ribarnic so polni smetnjaki rib, ki jih zaradi prevelikih cen ne morete prodati ampak vseno raje jočete in tarnate kako vam je slabo. Saj tisti, ki ...prikaži več vas ne pozna vam bi še prisluhnil in verjel.