Slovenija
37 ogledov

Ribiči si niso enotni

SLS in SDS sta včeraj v akcijo poslali tudi “svoja” ribiča Leona Čebulja in Silv Žurnal24 main
Arbitražni sporazum. Podpirajo ga predvsem tisti, ki lovijo le ob naši obali.

Dva ribiča, dejavna člana strank SLS in SDS, Leon Čebulj in Silvano Radin, sta - kot smo že poročali - na včerajšnji novinarski konferenci izrazila nasprotovanje arbitražnemu sporazumu. Na vprašanje, koga pravzaprav zastopata, sta odgovorila, da govorita predvsem v svojem imenu, pooblastila kolegov za zastopanje pa nimata. Ribiči, uradno jih je registriranih okoli 80, enotnega mnenja o sporazumu nimajo.

Za nas je teritorialni dostop do mednarodnih voda vitalnega pomena, in če ga izgubimo (danes ga imamo in v mednarodnih vodah tudi lovimo), bo to slabo. Karkoli drugega se zgodi, pomeni, da izgubimo mi,” je poudaril Čebulj, sicer tudi predsednik izolske SLS.

Druga mnenja
Zlatko Novogradec, ribič iz Pirana, sporazumu prav tako nasprotuje: “Politiki ne verjamem več. Ribiči smo upali, da bo vzdrževala nadzor nad vsem zalivom in da bo meja taka kot pred osamosvojitvijo. Zdaj pa lovimo v le pol zaliva. Dokler naš problem rešuje tretja stran, je vse v zraku.” Njegov kolega Drago Marojevič pa je ocenil, da je reševanje z arbitražo primerno. “Ribiči zdaj pač ne gremo čez sredinsko črto, ker imamo težave s policijama in hrvaškimi ribiči, ki so me na morju hoteli že potopiti,” je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.