Slovenija
21 ogledov

Ribnico stresel močan potres

Seizmograf Shutterstock
Žarišče potresa z magnitudo 3,8 je bilo v bližini Ribnice.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so zabeležili močan potresni sunek.

"Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 41 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, 9 kilometrov vzhodno od Ribnice. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 3,8," so sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.V bližini Ribnice so sicer šibek potresni sunek zaznali že v ponedeljek, takrat je bila ocenjena magnituda potresa 1,7.

Današnji potres so čutili na območju jugovzhodne Slovenije.

Možne manjše poškodbe zgradb

Pričakujejo, da so učinki potresa v širšem nadžariščnem območju V. do VI. stopnje po evropski potresni lestvici.

Ta intenziteta pomeni, da ga potres v zgradbah občutijo mnogi, zunaj le redki, zgradbe se v celoti stresejo, viseči predmeti zanihajo, hiše lahko utrpijo manjše nekonstrukcijske poškodbe.

V pričakovanju novih sunkov

"Se mi še vedno kar malo tresejo kolena in v bistvu vsak ropot čakam, da se spet začne," nam je sporočila bralka iz Ambrusa. Pravi, da se je začelo zelo počasi, nato pa je intenziteta tresenja rasla. "Koliko časa je tresenje trajalo, težko ocenim, ker se mi zdi, da je bilo celo večnost. Realno gledano pa bi rekla tam nekje okrog pet do sedem sekund. Niso se premikale stene ali kaj takega, na srečo, je pa vseeno ostal še tak rahlo nelagoden občutek. Še posebej ker velja nenapisano pravilo, da močnejšemu sunku sledi več manjših," je še sporočila. 

Bralec iz Ljubljane pa nam je sporočil, da je okoli 18.35 sedel na vrtečem fotelju v tretjem nadstropju, ko je začutil dva sunka. Takoj je pomislil na potres, drugega premikanja pa ni zaznal.


Ste tudi vi čutili potres? Preko spodnjega obrazca nam sporočite podrobnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.