Slovenija
42 ogledov

RIC: Kandidati zaradi napak v nalogah ne bodo oškodovani

Prijavljeni na splošno maturo se bodo jutri preizkusili v materinščini, poklicni Žurnal24 main
Napak naj bi bilo v letošnjem maturitetnem izpitu fizike več, na Državnem izpitnem centru pa mirijo, da kandidati zato ne bodo oškodovani.

Da je bila letošnja maturitetna pola iz fizike "vse prej kot odlično sestavljena", kot je izpostavil eden izmed naših bralec, zdaj potrjuje tudi državne predmetna komisija.

"Državna predmetna komisija za splošno maturo za fiziko je bila seznanjena z domnevno napako v izpitni poli. V skladu z maturitetnimi postopki v nadaljevanju sledi redna moderacija (dopolnitev) navodil za ocenjevanje. Komisija v razširjeni sestavi bo tako kot vsako leto pregledala vzorec rešenih izpitnih pol in na podlagi ugotovitev pripravila enotna merila za ocenjevanje oziroma Rešitve," so nam dodatno sporočili iz Državnega izpitnega centra (RIC), kjer pa nam niso odgovorili, kako natančno bodo spremenili točkovanje, oziroma ali bodo katero izmed nalog popolnoma razveljavili.

Polona Papler iz RIC-a pa nam je pojasnila, da se v delu, kjer se v izpitnih polah pojavijo slabosti oziroma napake, moderirana navodila za ocenjevanje pripravijo tako, da kandidati pri ocenjevanju niso oškodovani. Predlog državnih predmetnih komisij se obravnava tudi na Državni komisiji za splošno maturo.

Bodoči maturanti so izpiti iz fizike opravljali minuli petek, da so bile v izpitnih vprašanjih napake, pa nas je opozoril eden izmed kandidatov. Rezultati dveh računskih nalog naj zato ne bi bili realni. Včeraj pa nas je še drugi dijak, ki je opravljal izpit, opozoril, da je tiskarski škrat zagodel tudi pri eni izmed nalog za obkroževanje. "Pri vsaki nalogi so bili podani štirje odgovori, za pravilen odgovor pa smo morali obkrožiti le enega. In pri eni izmed nalog je bil eden izmed podanih odgovorov napisan popolnoma nesmiselno, saj je bil vrstni red besed v povedi popolnoma zgrešen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.