Slovenija
78 ogledov

Riedl sam prinesel podkupnino?

Na ministrstvu ne izključujejo možnosti, da imajo oklepniki Patria pomanjkljivos Žurnal24 main
Afera Patria. Iz avstrijske obtožnice zoper pet osumljenih razvidno, da naj bi Wolfgang Riedl v Slovenijo osebno prinesel podkupnino za SDS.

Podkupnina za stranko, ki naj bi jo Riedl prinesel v Slovenijo, naj bi znašala 900 tisoč evrov, je poročala TV Slovenija, ki je pridobila obtožnico.

To je avstrijsko tožilstvo vložilo zoper pet osumljenih v primeru Patria. Prvoobtoženi je dunajski posrednik Patrie Wolfgang Riedl, drugoobtoženi pa podjetnik Walter Wolf.

Wolfu očitajo sodelovanje v kriminalni združbi, Riedlu pa še veliko več: vse od utaje davkov do industrijskega vohunjenja in vodenja kriminalne združbe.

Dolga pot denarja

Avstrijsko tožilstvo trdi, da je Patria februarja 2007 Riedlu nakazala 3,6 milijona evrov. Že naslednji dan je Riedl del te vsote nakazal poslovnemu partnerju Wolfu. Zapletlo se je na banki, saj je ta posumila, da gre za pranje denarja in s prijavo policiji sprožila preiskavo. Ko sta se Wolf in Riedl odpravila po ta denar, ga jima ni izplačala. Wolf je zato 2,3 milijona evrov vrnil Riedlu, poroča TV Slovenija.

Wolf in Riedl sta nadaljevala z nakazili. Od 2,3 milijona vrnjenih evrov je Riedl dvignil 300 tisoč evrov, od teh je 100 tisoč dal nazaj Wolfu, 200 tisoč pa shranil za tajskega poslovnega partnerja Apichata Sirithaporna.
Preostala dva milijona sta romala na račun Wolfovega podjetja v Liechtensteinu. Družba ICB je nato 700 tisoč evrov nakazala na avstrijski račun omenjenega Tajca, vendar ga ta ni dvignil sam, temveč je za to pooblastil Riedla.

Riedl je na zaslišanju zatrdil, da je 13. februarja 2007 Apichatu na dunajskem letališču izročil 900 tisoč evrov, to pa je Apichat zanikal.
Dunajsko tožilstvo zato sumi, da je kovček z 900 tisoč evri Riedl odnesel v Slovenijo in jih izročil Jožetu Zagožnu.

Zagožen zanika

Zagožen je za TV Slovenija zanikal, da bi mu Riedl obljubil, ponudil ali izročil kakršenkoli denar. Srečanje z Zagožnom 15. februarja 2007 je zanikal tudi Riedl.

Tudi to, da je Riedl februarja 2007 prišel v Slovenijo in imel pri sebi 900 tisoč evrov za podkupnino SDS, so le domneve, ki jih bo moralo tožilstvo še dokazati, je še poročal TV Dnevnik.

Komentarjev 2
  • vrtnica 13:06 25.julij 2011.

    Zopet samo domneve,to je tako kot bo nekdo dejal :"Ti poznaš tega in tega ,ki ima vpliv in bi bilo dobro vprašati,če bi bil pripravljen sodelovati?"......halo,kaj ,če ta oseba ni za stvar!To so pa res tehtni dokazi tožilstva!To se nanaša ...prikaži več predvsem na obtožbe do J.J.Poleg tega je bil Zagožen tisti dan,ko naj bi mu Riedel predal denar ,v Avstraliji.To je verjetno prav lahko preveriti,oziroma je nekomu v interesu,da še naprej ustvarja meglo.

  • smito23 12:42 25.julij 2011.

    Ivan "Janez" Janša - največji kriminalec vseh časov v Sloveniji!Recimo NE janšizmu!