Slovenija
15 ogledov

Risinja se ne pusti ujeti

Zoo Ljubljana ZOO Ljubljana
Napačna samica. Namesto risinje se je v živolovko ujela samica alpskega kozoroga. Živalski vrt predvidoma znova odprt do konca tedna.

V petek zvečer je dežurni veterinar Živalskega vrta Ljubljana dobil SMS, da se je nekaj ujelo v živolovko, ki so jo nastavili, da bi ujeli risinjo.

Vendar pa se je izkazalo, da v pasti ni tako težko pričakovana risinja, temveč devetletna samica alpskega kozoroga.

Risa so sicer ujeli v noči na pretekli četrtek.


"Ograda alpskih kozorogov meji na ogrado gamsov in risov. Ker so ograje obeh ograd zaradi padlih dreves močno poškodovane, je kozoroginja iz svoje ograde verjetno zatavala v sosednjo pri obiranju poganjkov in vejic podrtih dreves. Ko se je znočilo, se je zatekla pod nadstrešek, kamor smo nastavili živolovko. Veterinar jo je rešil živolovke in jo preselil v ločen in zaprt del ograde kozorogov,"
so sporočili iz živalskega vrta.

Ne bodo ji več nastavljali hrane

Sledi risinje so opazili nad ograjo kozorogov. K uplenjenem gamsu se ni več vrnila, zato ji dodatne hrane ne bodo več nastavljali. Upajo, da se bo vrnila h gamsu ali pa da si bo uplenila novo žival, kamor bodo nato nastavili živolovko: "Ker na sledi v snegu ni mogoče več računati, je risinjo namreč mogoče ujeti s pastjo le še ob plenu ali pa jo poiskati po svežih sledeh s pomočjo izurjenega psa, če bi jo kdo videl." 

Zasačena!

V nedeljo popoldne je risinjo sicer videl sprehajalec na Rožniku, z razdalje približno 70 metrov jo je tudi fotografiral. Ko so zaposleni v živalskem vrtu prispeli na kraj najdbe, pa risinje ni bilo več tam, prav tako niso našli morebitnega plena.


Iskanje risinje nadaljujejo danes; včeraj so razmočene sledi, pomešane s človeškimi in pasjimi stopinjami, onemogočile, da bi jo izsledili z izurjenimi psi.

"Če bi kdo videl risinjo ali našel njen plen, v živalskem vrtu vljudno prosimo, naj nas o tem nemudoma obvesti, in če je le mogoče in varno, gibanje risinje spremlja do našega prihoda (telefonske številke so 051 441 123, 051 441 134 ali 051 441 131). Vljudno prosimo, da risinje ne plašite izven teritorija ali jo zasledujete s psi. Risinja bi lahko v stiski zasledujočega psa tudi napadla," so še sporočili iz živalskega vrta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.