Slovenija
9 ogledov

Risinja se sprehaja po Rožniku

Ris Shutterstock
Risinjo, ki je pobegnila iz ljubljanskega živalskega vrta, so v nedeljo opazili v parku Tivoli.

Osebje Živalskega vrta Ljubljana je v nedeljo ob 19. uri občan obvestil, da je na Tivolskem hribu srečal risinjo. S psičko se je okoli 18. ure sprehajal po grebenu, saj podrta drevesa niso omogočala hoje po Jesenkovi in okoliških sprehajalnih poteh. Med prečkanjem globeli pod grebenom je psička zaostala. Ko jo je osvetlil, je opazil, da se iz oči v oči gleda z risinjo na razdalji nekaj metrov. Poklical je psičko in odgnal risinjo, da je ne bi napadla. Ker na sprehodu ni imel mobilnega telefona, je živalski vrt o tem obvestil šele po prihodu domov.
Dežurna ekipa živalskega vrta, ki so jo sestavljali strokovne vodje, veterinarji in biologinje, je ob 20.30 ob pomoči lovskega kinologa odšla na pregled terena. Pri sledenju jim je pomagala izkušena psička, ki je bila opremljena z GPS-ovratnico. Preiskali so okolico, kjer je bila risinja nazadnje videna. Psička je kazala znake, da je našla sledi, a se je sled izgubila in risinje ni našla. Teren so pregledovali še tri ure in nato zaradi težko prehodnega terena in padajočih vej iskanje opustili.

Risinja je očitno še vedno na območju krajinskega parka in se giblje predvsem po slemenih Tivolskega, Šišenskega in Debelega vrha. Skladno z vedenjskim vzorcem samic v naravi si je domači Rožnik izbrala za svoj teritorij in tu tudi vztraja, samci pa so v naravi bolj nagnjeni k iskanju novega teritorija. Ko bo vreme dopuščalo, jo bo poskušalo osebje živalskega vrta ob pomoči psov slednikov ponovno izslediti.

Kako ukrepati, če jo vidite

Če bi kdo videl risinjo ali našel njen plen, naj nemudoma pokliče številko 112. Če je mogoče in varno, naj gibanje risinje spremlja do prihoda ekipe iz živalskega vrta. Risinje ne smete plašiti izven teritorija ali je zasledovati s psi. V stiski bi lahko ta zasledujočega psa tudi napadla. Včerajšnje srečanje občana z risinjo namreč nakazuje, da je risinja psičko prepoznala kot potencialen plen. Sprehajalci naj imajo pse na povodcu ali v svoji neposredni bližini. 

Odprli vrata

V soboto je živalski vrt po ujmi, ki ga je prizadela, odprl svoja vrata. Minuli konec tedna jih je obiskalo okoli tisoč ljudi.

Do zdaj so odstranili približno tretjino podrtega drevja. Pričakujejo, da bo odstranjevanje potekalo vsaj do konca februarja oziroma dlje, če vreme tega ne bo omogočalo.

V soboto so po natančnem pregledu ograj prvikrat spustili v zunanje ograde tigra, medvede, geparda in leoparda. Ris Rožnik pa je bil preseljen v večji prostor poleg leopardov.

Komentarjev 4
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 18:49 17.februar 2014.

    "vam" se piše z malo.

  • jgm 14:29 17.februar 2014.

    "Če bi živolovke uporabljali zunaj območja živalskega vrta, bi se vanje lovili predvsem psi"Saj psi se vendar ne smejo nenadzorovano gibati v naravi. Torej jih tam ni!

  • kukin 14:27 17.februar 2014.

    Ponovno Vas opozarjam, da tisti, ki hodite po Rožniku z živalmi in otroci z živalskimi igračami v rokah, da ste v nevarnosti pred Risom. Dodal bi Vam fotografijo pa bi morda verjeli, vendar se jo tukaj neda dodati.