Slovenija
16 ogledov

Rjavih še kar ni

Smeti Jerca Božič Kranjec
Zabojniki. Občani se hudujejo, ker rjavih še ni. Uredba zmedla gostince.

Uredba, po kateri je od začetka tega meseca obvezno ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov, je med občani, ki so se obrnili na nas, sprožila kar nekaj nejevolje, saj rjavih zabojnikov za te odpadke marsikje tako v novomeški kot drugih občinah pod okriljem Komunale Novo mesto še ni.

“Kličite komunalo”

Najnujnejše smo namestili, a bomo morali še pregledati teren, uskladiti evidence in zabojnike tja, kjer jih še ni, dostaviti,” je dejala Jožica Fabjan, namestnica direktorja Komunale Novo mesto. Ob tem je naše bralce pozvala, naj se na komunali obrnejo na Emilia Murtiča, mu povedo, kje rjavi zabojnik potrebujejo, in v dnevu ali dveh ga bodo tudi dobili. Uredba sicer pravi, da mora izvajalec javne službe prednostno spodbujati hišno kompostiranje, a tudi, da mora omogočiti odlaganje v zabojnike.

Zmedeni gostinci

“Inšpekcija lahko pride že jutri in nam zaračuna globo, čeprav od nikogar nismo prejeli navodil, kako zdaj ravnati s temi odpadki in kako voditi evidenco, ki jo zahteva nova uredba. Prav tako ne vem, zakaj komunala ni zagotovila rjavih zabojnikov za gostince,” se sprašuje eden izmed novomeških gostincev.

Po besedah Fabjanove za zbiranje tovrstnih odpadkov pri gostincih ni pristojna komunala. “Gostinci lahko te odpadke oddajamo le zbiralcem, ki imajo za to koncesijo. Ob oddaji dobimo tudi potrdilo in tako vodimo evidenco. To velja že dlje in nova uredba tega ne spreminja,” je povedal Rok Vovko, predsednik sekcije gostincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Novo mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.