Slovenija
51 ogledov

RK: kredit še pred oceno vrednosti napak

1/4
Žurnal24 main
Hotel Arija. Neuradno Rdeči križ vzel 2 milijona evrov kredita za dokončanje – čeprav vrednost odprave napak še ni znana. Čemu vse je namenjen dolgoročni kredit?

Kot je znano, je Rdeči križ Slovenije (RKS) zaradi 314 odkritih napak in nepravilnosti pri gradnji hotela Arija (gradil ga je Vegrad) kazensko ovadil nekdanjega nadzornika Alojza Unetiča.

Banke, kjer smo zaprosili za izdelavo ponudbe za dolgoročni kredit, nujno potrebujejo tudi investicijski elaborat, oziroma gradivo o upravičenosti investicije.
Marjana Bradač, RKS, v elektronskem sporočilu

Ta vse obtožbe zavrača in trdi, da je svoje nadrejene ves čas obveščal o poteku projekta ter da to dokazuje tudi elektronska korespondenca, ki jo hrani.

Kredit kljub zadržanim sredstvom
Mi pa smo v zvezi z gradnjo hotela Arija pridobili elektronsko korespondenco med Unetičem, generalnim sekretarjem Janezom Pezljem in nekaterimi drugimi funkcionarji v RKS. Iz dopisovanja je razvidno, da je RKS potreboval dolgoročni kredit – po neuradnih podatkih naj bi ta znašal 2 milijona evrov.

"Ne vem, zakaj tolikšen znesek, saj vrednost odprave napak še danes ni dogovorjena, imajo okoli 10 odstotkov zadržanih sredstev v ta namen," nam je na to odvrnil Unetič in dodal: "Očitno gre za likvidnostni kredit za poravnavo tekočega poslovanja, denarja že tudi ni več, v poslovnem letu 2010 pa sami projicirajo izgubo."

O poslovnem načrtu
Po nekaterih informacijah naj ne bi odgovorni nikoli pripravili niti poslovnega načrta za Arijo oziroma celotno Mladinsko zdravilišče in letovišče (MZL). Glavni odbor RKS naj bi to zahteval na seji 22. septembra 2009, odgovorni pa naj bi že spomladi 2009 sklenili pogodbo za 10 tisoč evrov z zunanjim svetovalcem za izvedbo delavnice o poslovnem načrtu. Po tem naj ne bi bilo več govora o poslovnem načrtu. "Tudi jaz sem vodstvo opozarjal, da naj se na poslovanje pripravijo, pa sem dobil od Pezlja in Koširja odgovor, da je za to odgovorna Karmen Kajba, nakar sem jih opozoril, da sta za stanje odgovorna tudi onadva, še posebej zato, ker sta opozorjena," pravi Unetič.

Nepravilen prevzem dokumentacije
Elektronsko dopisovanje med glavnimi akterji razkriva, da je Pezelj Unetiča zaprosil za gradivo o upravičenosti investicije, a se nadzornik na telefonske klice ni odzival.
"Kot Vam je pred dnevi napisala že računovodkinja, je zadeva nujna, saj brez investicijskega elaborata banke ne morejo dokončno podati svoje ponudbe. Torej, gospod Unetič, od Vas pričakujemo nekaj, kar bi morali nujno posredovati že prvič. Predvidevam, da ne gre za nagajanje, saj v nedogled na dokument ne moremo čakati in tudi ne dovolite, da nam s takšnimi prošnjami jemljete predragoceni čas," med drugim navaja Pezelj. Iz drugega sporočila je vidno, da mu je zmanjkalo potrpljenja: "Spoštovani gospod A. Unetič, glede dela z bankami (glejte spodnji tekst) nujno in takoj potrebujemo INVESTICIJSKI ELABORAT!!!!!!! Sicer sem, kot veste, dosegljiv na GSM!"

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Samostojna strokovna sodelavka RKS za pravne in kadrovske zadeve Mojca Stoschitzky se je odzvala z besedami:
"Predlagam, da komisija, ki je prevzela (čeprav prevzem zaradi odsotnosti gospoda Unetiča ni bil opravljen pravilno) dokumentacijo od gospoda Unetiča, pogleda, ali je elaborat morda med prevzetimi dokumenti. Moral bi biti!"

Marjana Bradač (RKS) pa je odvrnila:  "Banke, kjer smo zaprosili za izdelavo ponudbe za dolgoročni kredit, nujno potrebujejo tudi investicijski elaborat oziroma gradivo o upravičenosti investicije. Če se ne motim, je to zadevo za nas delal nekdo v Mariboru. Prosim za pomoč, kako pridem do tega gradiva, saj gospoda Unetiča že dva dni kličem na mobilni telefon, a se ne odziva. Zadeva je nujna, saj brez tega banke ne morejo dokončno podati svoje ponudbe, 'letno poročilo za poslovno leto 2009 so že prečesali'."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.