Slovenija
99 ogledov

RK: Tako hudo še ni bilo

Ivanka Plut Ravnikar Jerca Božič Kranjec
Revščina. Novih delovnih mest ni. Rdeči križ porabil večletne zaloge, donatorjev manj.

“Družine s šoloobveznimi otroki so v večmesečnih dolgovih za plačilo nujnih položnic, tudi take, kjer sta oba starša zaposlena, a zaradi nizkih ali nerednih plač ne morejo preživeti. Gre za novo kategorijo nujno potrebnih pomoči,” pravi Ivanka Plut Ravnikar, predsednica sklada za pomoč ljudem v stiski pri Območnem združenju Rdečega križa (OZRK) Novo mesto.

Brezposelnost sper raste

“Število brezposelnih na Dolenjskem je sredi avgusta zraslo na šest tisoč, nato je rahlo upadlo, zdaj pa spet raste. Novih delovnih mest ni ali pa so zelo redka,” nam je povedal Jože Giodani z novomeške območne službe zavoda za zaposlovanje. “Splošna ocena gospodarskega stanja na Dolenjskem je sicer zaradi Krke, Revoza in Adrie Mobil ugodna, a se statistika lahko zlaže. Naša regija je v zadnjem času izgubila veliko delovnih mest,” pravi Franci Bratkovič, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine.

Sklad pomoči v minusu

Sklad za pomoč v stiski je letos od donatorjev prejel 33 tisoč evrov, razdelili pa so za 78 tisoč evrov pomoči. “Porabili smo denar, zbran v prejšnjih letih. Bojimo se, da bo naslednje leto luknja še večja,” pravi Plut Ravnikarjeva. Brez donatorjev je letos ostalo tudi od 12 od 25 dijakov, ki so zaprosili za humanitarne štipendije. Če ste zanje pripravljeni odstopiti 70 evrov na mesec, se za letošnje šolsko leto še lahko javite OZRK Novo mesto.

Komentarjev 2
  • jst 22:44 23.oktober 2011.

    Pa še kje drugje bi bilo potrebno preveriti transparentne posle pa nakazila.

  • maneken 21:50 23.oktober 2011.

    Ko mi nekdo omeni RK, se takoj spomnim na Jelenića in na njegove finančne transakcije z denarjem RK. Ali sploh obstaja kakšna kontrola poslovanja RK razen revizij Rač. sodišča?Po mojem bi moralo biti delovanje takih organizacij popolnoma transparentno ...prikaži več in možno vpogledati v poslovanje preko interneta vsak trenutek, da bi se videlo koliko je šlo za plače profesionalcev, koliko za mat. stroške, koliko za pomoči potrebne...Potem bi bilo donatorjev več.