Slovenija
4 ogledov

RKC mora zaradi pedofilije plačati 80 tisoč evrov

Župnik Karl Jošt je umrl, še preden so mu izrekli sodbo. (Foto: Delo) Žurnal24 main
Mariborsko okrožno sodišče je tudi v drugo presodilo, da je Katoliška cerkev odgovorna za ravnanje svojega zdaj že pokojnega župnika Karla Jošta, ki so mu sodili zaradi očitkov o spolni zlorabi otrok.

Žrtvi Karla Jošta je za posledice spolne zlorabe tokrat prisodilo celo višjo odškodnino kot prvič - 80.000 evrov, poročajo današnji časniki.

Kot navaja Delo, bodo morale odškodnino nerazdelno plačati vse tri tožene stranke: Nadškofija Maribor, Škofija Celje in Župnija Artiče, kjer je Jošt služboval. Sodba mariborskega okrožnega sodišča sicer zaenkrat še ni pravnomočna.

Potem ko je višje sodišče junija lani prvostopenjsko sodbo za 50.000 evrov odškodnine razveljavilo, je okrožno sodišče ponovno odločalo o primeru, pišejo Delo, Dnevnik in Slovenske novice. Višji sodniki so okrožnemu sodišču zadevo vrnili z napotkom, da mora upoštevati oškodovankino pravico do sodnega varstva, in če bo ugotovilo, da je škoda nastala zaradi kaznivega dejanja, so zastaralni roki daljši (odškodnina pa višja).

Sicer pa so takrat pritrdili okrožnemu sodišču, da je Cerkev odgovorna za škodo, ki jo povzroči njen duhovnik, odgovorne pa so vse tri toženke, piše Delo. Jošt se je moral v kazenskem postopku zagovarjati zaradi 16 nadaljevanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na škodo deklic, ki so jih starši pošiljali k uram verouka, zlorabe pa so se dogajale v prostorih župnišča, veroučne učilnice in spovednice.

Odgovorna katoliška cerkev

Ker je Jošt umrl pred koncem sojenja, mu krivde v kazenskem postopku niso dokazali, a se je ena izmed Joštovih žrtev odločila, da bo odgovornost za njegovo ravnanje in posledice terjala v civilnem postopku, in to od treh pravnih oseb Katoliške cerkve, v okviru katerih je Jošt delal v času zlorabe. S tožbo, ki jo je zdaj že odrasla oškodovanka, vložila prek pooblaščenca, je zahtevala 140.000 evrov.

Za duhovnikovo početje je tako po prepričanju mariborskega okrožnega sodišča odgovorna Katoliška cerkev, župnik pa ves čas nastopa v vlogi župnika in ni mogoče ločiti njegovega delovnega in prostega časa. Kot navajajo časniki, je odločitev sodišča toliko bolj pomembna, ker je to prva tovrstna sodba pri nas, ki vzpostavlja objektivno odgovornost cerkvene institucije za spolne zlorabe duhovnikov.

Po pisanju Dnevnika bo odločitev mariborskega okrožnega sodišča zagotovo vplivala na nadaljnjo sodno prakso v podobnih primerih.

Komentarjev 1
  • JackD 02:00 10.marec 2013.

    Škoda!Pa ne škoda za kazen. Kazen je upravičena.Škoda je, da tako institucijo, ki predstavlja vero ljubezni, nekaj najlepšega, kazi peščica takih sprevržencev, ki so pri Cerkvi samo za to, ker tu lahko izkoriščajo te, ki so najbolj ranljivi. ...prikaži več Za take obstaja prav poseben prostor v peklu.