Slovenija
30224 ogledov

Robertu Golobu se zaradi teh rezultatov lahko smeji

Vlada Robert Golob Vlada RS
Nova javnomnenjska raziskava.

Če bi bile volitve jutri, bi bil vrstni red šestih strank enak, kot je bil 24. aprila, kaže zadnja junijska anketa, ki jo je za 24ur opravila Mediana.

Aktualna ministrska sestava uživa več kot polovično podporo, saj ji zaupa 53,1 odstotka  javnosti, kar je skoraj osem odstotnih točk več, kot jo je ob nastopu mandata zabeležila prejšnja Janševa vlada (45,4 odstotka). Vladi na čelu z Robertom Golobom nasprotuje skoraj tretjina vprašanih oziroma 31,6 odstotka. 15,4 odstotka anketiranih je neopredeljenih. 

Vsak peti državljan bi volil SDS

Med strankami še naprej vodi Gibanje Svoboda. Če bi bile volitve danes, bi največjo vladno stranko obkrožilo nekaj več kot 28,4 odstotka volivcev. Na drugo mesto bi se uvrstila Slovenska demokratska stranka, ki jo podpira skoraj vsak peti vprašani oziroma 18,9 odstotka. Sledijo še tri parlamentarne stranke: Nova Slovenija s 6,8 odstotki, Socialni demokrati s 5,2 odstotka in Levica s 4,1 odstotka. 

Meparlamentarnimi strankami si sledijo Resnica (3,0 odstotka), Povežimo Slovenijo (2,9 odstotka) in dve stranki, ki sta pripojili h Gibanju Svoboda – LMŠ (2,3 odstotka) in SAB (1,9 odstotka). Na robu je tudi Vesna (1,8 odstotka). 

Delež neopredeljenih ostaja nizek. 8,6 odstotka anketiranih ne ve, katero stranko bi izbrali. 5,4 odstotka ne bi izbralo nobene. 4,1 odstotka anketiranih ni želelo odgovoriti. 

To so najbolj priljubljeni politiki

Z novim sklicem vlade in državnega zbora je lestvica priljubljenosti politikov spremenila podobo.

Najvišjo povprečno oceno so volivci podelili premierju Robertu Golobu. Drugi najbolje ocenjen je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, tretji pa predsednik republike Borut Pahor

Sledijo predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, notranja ministrica Tatjana Bobnar in evropska poslanka NSi Ljudmila Novak. Zunanja ministrica Tanja Fajon je tik pod polovico lestvice pred vodjo krščanskih demokratov Matejem Toninom. Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic je 14-ti.  Pri repu lestvice pa so minister za delo Luka Mesec, vodja poslancev SDS Jelka Godec in njen strankarski šef Janez Janša.

Anketo je za 24ur izvedla Mediana med 20. in 23. junijem na reprezentativnem vzorcu 719 ljudi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • eminenca 18:46 27.junij 2022.

    tele javnomnenjske raziskave me spominjajo na dnevno poročanje o številu okuženih, tokrat sicer ni dnevno ampak tedensko ... kaj boste s tem dosegli, prej ste folk strašili, zdej pa tistim, ki so se zajebal, dajete novo upanje ... al zakaj je to

  • eminenca 18:39 27.junij 2022.

    mr. holobar gre v bruselj kar svojimi družinskimi člani ... očitno je državni obisk pomešal z družinskim popotovanjem, seveda na državne stroške, ampak iz tega itak ne bo afere, kot recimo za gospo pivec ... ne tukaj je vse u redu

  • Avatar MS
    MS 17:09 27.junij 2022.

    Dve podle laži desnosučnih: ===> 1) "Golob je letel s privat jetom", in 2) "Otroci so potovali na stroške davkoplačevalcev" ===> Barbutovski šef vlade za komuniciranje zagotavlja da je Golob v Bruselj potoval z redno linijo. Barbutovski je dodal da ...prikaži večl da se vsi stroški za otroke, od nastanitve do letalskih vozovnic, »vodijo ločeno in jih predsednik vlade poravnava sam«.