Slovenija
21 ogledov

Robot, ki dirigira

Občinstvo je bilo nad njegovo predstavo navdušeno. Žurnal24 main
Asimo, robot podjetja Honda Motor Co., je v torek opravil pomembno delo. Pod njegovo taktirko je igral simfonični orkester iz Detroita.
"Pozdravljeni, vsi skupaj," je Asimo z otroškim glasom nagovoril občinstvo, se obrnil k orkestru in zamahnil z dirigentsko paličico. Med dirigiranjem je do popolnosti posnemal mimiko dirigentov: premikal je glavo ter nakazoval tempo tako z eno kot z drugo roko. Po koncu pa se je še priklonil občinstvu, ki ga je nagradilo z bučnim aplavzom. "Navdušen sem, da sem lahko nastopal s simfoničnim orkestrom iz Detroita. Čudovito dvorano imate," je dejal Asimo.

 

Roboti že več kot 20 let

Honda razvija robote, ki hodijo, že od leta 1986. Zadnja različica Asima je luč sveta ugledala lani. Pri Hondi bi radi dosegli, da bi roboti lahko opravljali funkcijo spremljevalcev starejših in drugih, ki potrebujejo pomoč. Asimo lahko teče, hodi po neravnih površinah in se odziva na preproste glasovne ukaze. S pomočjo vgrajene kamere lahko tudi prepozna obraze.

Tiskovna predstavnica Honde Alicia Jones je dejala, da je Asimo tokrat prvič dirigiral orkestru, kar je najbrž prvič, da je robot vodil dogodek v živo.

Asimo ima kljub znanju tudi svoje meje. Inženirji so ga sprogramirali tako, da je posnemal vedenje dirigenta omenjenega orkestra. Ne more pa se odzivati na reakcije glasbenikov. Na prvi vaji se je orkester zmedel, ko je Asimo upočasnil tempo. Robot tega ni zaznal, medtem ko človek bi. "Sprogramiran je tako, da kaže določene gibe," je dejal Leonard Slatkin, glasbeni direktor. "Če se orkester odloči za hitrejši tempo, robot ne more nič napraviti." Kljub temu je bilo več glasbenikov presenečenih nad zelo človeku podobnimi gibi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.