Slovenija
25 ogledov

Robot, ki ga usmerjamo z mislimi

Najnovejša raziskava obeta številne možnosti razvoja naprav za prenos misli v sl Žurnal24 main
Švicarski znanstveniki so predstavili, kako lahko delno paralizirana oseba skozi misli sama nadzira robota. Upajo, da bo to pripomoglo k njihovi večji interakciji z okoljem prek tako imenovanih avatarjev.

Danes je skupina švicarskih znanstvenikov Inštituta za Tehnologijo v Lozani predstavila novost.

V bolnišnici, sto kilometrov oddaljeni od lozanskega laboratorija, si je Mark Ande Duc zamislil, da dviga svoje sicer paralizirane prste. To je z meritvijo električnih signalov, ki so jih oddajali njegovi možgani, prenosni računalnik v bolnišnici v hipu dekodiral. Navodila levo in desno so bila nato prenesena v robota, ki se je premikal v lozanskem laboratoriju.

Ko uporabljajo robota skupaj s kamero in vizualno sliko na zaslonu, so lahko uporabniki virtualno prisotni na mestih, ki so sicer za njih težko dostopna, na primer na oddaljeni potki ali v galeriji, so še zapisali na CBS.

Usmerjanje robota po Ducovih besedah ni težko, ko ima dober dan. "A ko me vse boli, je usmerjanje težje," je še povedal s pomočjo računalnika.

Zvok v ozadju in bolečine predstavljajo veliko težavo pri nadaljnjem razvoju tehnologije, je dodal  Jose Millan, vodja švicarske skupine. "Prej ali slej bo koncentracija padla in to po oslabilo signal," pojasnjuje.

Podobne poskuse so izvedli že v ZDA in Nemčiji, a vsi so bili z opravilno sposobnimi pacienti ali pa so imeli ti invazivne možganske vsadke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.