Slovenija
48 ogledov

Roboti lahko človeka usmrtijo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Roboti, ki pomagajo pri domačih opravilih, lahko po navedbah znanstvenikov nehote povzročijo smrtonosne rane svojim lastnikom.

Prihodnost, ko bo v vsakem gospodinjstvu robot, ki bo pomagal pri domačih opravilih, ni tako daleč. Scenariji iz številnih filmov, ko se roboti, ki sprva služijo ljudem, nato obrnejo proti njim, lahko postanejo resnica, pravijo znanstveniki.

Nemški strokovnjaki so opozorili, da lahko postanejo roboti zelo nevarni, še posebej, če imajo pri sebi ostre predmete. Da bi odkrili, kaj lahko robot naredi s predmetom, kot na primer nož ali izvijač, so raziskovalci na inštitutu robotike na jugovzhodu Nemčije programirali mehanično roko, ki je imela vrsto instrumentov, ki bi lahko poškodovali človeško tkivo.

Robot je zabodel in prebodel kepo silikona, poškodoval prašičjo nogo in celo roko hrabrega prostovoljca. Vse te poškodbe so po mnenju strokovnjakov lahko usodne.

Tako so oblikovali prototip sistema, ki zazna trčenje in močno zmanjša poškodbe. Varnostni sistem uporablja senzorje, ki zaznajo, ali so zadeli ob neko novo snov, gibanje se tako ustavi.

Prejšnje raziskave so ugotavljale nevarnost trčenja z velikim robotom, tokratna raziskava pa je prva, ki se je lotila raziskovanja nevarnosti poškodb pri udarcih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.