Slovenija
42 ogledov

Robotina z Japonci

S svojimi izdelki prepričali investitorje v dva v svetovnem merilu velika fotovoltaična projekta.
Kako sodelujemo
Upad. Po podatkih GZS je izvoz Slovenije na japonski trg lani padel za slabo tretjino na 16 milijonov evrov, uvoz pa je strmoglavil za kar dobrih 41 odstotkov. Pada tudi letos, medtem ko je v prvih desetih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani izvoz naših izdelkov na japonski trg večji za petino; tja izvozimo največ heterocikličnih spojin ter proizvodov in opreme za telovadbo, uvozimo pa osebnih avtomobilov, oddajnikov in televizijskih kamer.

Že precej časa smo navzoči na japonskem trgu, zdaj imamo v Aziji v teku dva projekta, ki sta pomembna tudi v svetovnem merilu. Naš novorazviti sistem na področju fotovoltaike tudi tržimo skupaj s svojimi japonskimi partnerji,” je dejal Hubert Golle, produktni vodja Robotine. Včeraj je v Kopru sodeloval na seminarju o poslovnih priložnostih japonskega trga, na katerem so podjetnikom in raziskovalcem predstavili priložnosti in kratke napotke za vključitev v trg.

Na Tajvanu in Tajskem
Na Tajvanu bodo predvidoma ta mesec zagnali prvo fazo sončne elektrarne, za katero je Robotina dobavila opremo za nadzor in upravljanje. Pred dnevi so dobili potrjeno drugo naročilo s Tajske – tokrat bodo sodelovali pri zagonu enega od največjih fotovoltaičnih projektov na svetu – NED Lopburi. Robotina deluje od leta 1990, iz Kopra se je podjetje preselilo na Kozino, med njegovimi najpomembnejšimi poslovnimi partnerji pa je Hitachi.

“Prihodnje leto naj bi na Japonsko potovala tudi gospodarska delegacija z državnim vrhom na čelu; o tem so pogovori že stekli,” je povedal Marko Jare s centra za konkurenčnost pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.