Slovenija
23 ogledov

Rock 'n' roll za ogrožene želve

Roderic Mast je z duhovitim in dinamičnim predavanjem navdušil obiskovalce, ki s Žurnal24 main
Svetovni strokovnjak Roderic Mast o ogroženosti morskih želv.

“Morske želve so žrtve predvsem stranskega ulova škampov, zato sem škampe pred leti nehal jesti,” je povedal Roderic Mast, svetovni strokovnjak s področja varstvene biologije morskih želv med predavanjem na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMIT) Koper.

Kot je pojasnil, je kar šest od sedmih vrst morskih želv ogroženih, za njihovo zaščito pa je treba predvsem zaščititi oceane pred negativnimi vplivi človeka, kot so ubijanje želv za hrano, globalno segrevanje, onesnaženost morja zaradi industrije prekomerno ribarjenje.

Nevarne smeti
Velik problem so tudi odvržene smeti, saj v telesih slabe polovice poginjenih želv in morskih ptic najdejo plastične delce, ki jih pojedo, misleč, da so meduze ali druga hrana.Morske želve v iskanju hrane pridejo tudi v slovensko morje, njihovo nam najbližje gnezdišče pa je v Grčiji.

Rockerski sponzorji
“Ker pri pridobivanju sponzorjev zaradi gospodarske krize nisem imel uspeha, sem se obrnil kar na industrijo rock 'n' rola in za sponzorje pridobil skupine Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers in R.E.M. ter olimpijske plavalce, ki so želve 'trenirali',” je dodal Mast.

Pred leti je namreč iskal sponzorje za Veliko želvjo dirko, kot je poimenoval raziskavo o migraciji morskih želv od kanadskega Atlantika, kjer se hranijo, do Karibov, kjer se razmnožujejo. Z Veliko želvjo dirko je Mast želel preobraziti raziskavo v zabavno obliko, ki bi pritegnila pozornost ljudi, da delujejo aktivno za 
zaščito oceanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.