Slovenija
24 ogledov

Rode naštel vzroke, zakaj Slovenija v krizi

Franc Rode Reuters
Slovenija ne bo izšla iz krize, če ne bo vzpostavila prave demokracije in si resno zastavila vprašanja moralnih vrednot, je na Višarjah opozoril kardinal Franc Rode.

Na že 25. romanju na Svete Višarje so se danes zbrali Slovenci treh Slovenij - iz zamejstva, domovine in izseljenstva. Kardinal Franc Rode, ki je vodil slovesno mašo, je v pridigi ob somaševanju izseljenskih duhovnikov spomnil na ustanovitelja romanja treh Slovenij Vinka Žaklja in profesorja Lamberta Erlicha, ki je že pred 80. leti "na vrhu z Marijino cerkvijo uvidel posebno poslanstvo slovenskega naroda v tem delu Evrope".

Kot je izpostavil kardinal, je prav Erlich "izhajal iz spoznanja, da samo vzpostavitev državne suverenosti, do katere ima slovenski narod pravico, lahko zagotovi nemoten razvoj naroda".

"Slovenija mora biti mejnik, ki druži in veže jug s severom in vzhod z zahodom. Sama pa ne sme biti ne eno, ne drugo, ne tretje. Ostati mora mejnik, ki druži, kakor Svete Višarje," je Rode spomnil na besede Erlicha.

Kriza korenini v manku moralnih vrednot

Zaustavil se je tudi pri današnji krizi v Sloveniji in se vprašal, kaj je narobe. "Tu je seveda gospodarska kriza, ki je prizadela tudi druge narode. A globlji vzrok je v krizi moralnih vrednot," je poudaril. To krizo moralnih vrednot kardinal vidi "v nezrelem, neodgovornem pojmovanju spolnosti kot uživanje brez obveznosti in brez posledic, kar se naposled izkaže kot nesrečno in moreče; v cinizmu in vulgarnosti, ki se izraža v vedenju mnogih; v jedkosti in napadalnosti v naših medsebojnih odnosih; v nenehnem sumničenju in obtoževanju ideoloških nasprotnikov; v politizaciji pravosodnega sistema; v partijski odvisnosti vodilnih medijev; v srcih, polnih sovraštva in hudobije".

Slovenija po njegovih besedah potrebuje predvsem "trdno voljo biti država". Država ne bi smela biti zgolj ustanova, "ki pospešuje zdravo gospodarstvo in ustvarja blagostanje, skrbi za red in mir, promovira solidarnost in ščiti narodno kulturo, ampak tudi politična tvorba (...) da jo narod dojema kot najbolj pristen izraz samega sebe in hkrati kot nekaj, kar zbuja spoštovanje, privrženost, ljubezen".

Komentarjev 8
  • Aleksandragrey 19:18 02.april 2014.

    On ni imel in nima nobene krize,ker so mu vse podarili verni farani..on bo pametoval, bljak..

  • dragec 13:04 05.avgust 2013.

    naš ATI Rode, ki ne prizna svojega lastnega sina - a še kako sta si podobna

  • renemario 08:58 05.avgust 2013.

    Pravi se je našel govoriti o moralnih vrednotah. Ravno fratri so tisti, ki širijo "moralne" vrednote med ljudmi - polnijo svoje žepe.