Slovenija
599 ogledov

Rode papeža "užalil kot še nihče doslej"

Franc Rode (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Slovenski kardinal Franc Rode je s svojimi nedavnimi izjavami papeža Frančiška užalil bolj kot katerikoli kardinal doslej.

Izjav, ki jih je izrekel kardinal Franc Rode, si po pisanju Jutarnjega lista doslej ni upal izreči nihče med kardinali. Kot poudarjajo, Rodeta motijo papeževi govori o socialni pravičnosti. Papeža je Rode sicer označil za genija komuniciranja, ki veliko napora vlaga v to, da izpade simpatičen. "Po drugi strani so njegvoi nazori, denimo glede kapitalizma in socialne pravičnosti, ideološko precej levi,“ je izjavil Rode. "Vidi se, da je papež zaznamovan z okoljem, iz katerega prihaja. V Južni Ameriki so velike socialne razlike in debate o tem so del vsakdanjika. Sicer pa ti ljudje veliko govorijo in rešijo malo problemov.“ 

Časnik ob tem navaja, da je Rode slabi dve desetletji preživel v politični emigraciji v Argentini, kjer je "očitno dobil antipatijo do socialne pravičnosti“. "Kot ljubljanski nadškof je bil zvest svojim izseljenskim političnim idiosinkrazijam. Zaostril je odnos s civilno družbo, Cerkev v Sloveniji pa porinil na pot plenilskega kapitalizma, njegova sodelavca (Anton) Stres in (Franc) Kramberger pa sta jo pahnila v bankrot in sramoto," piše časnik.  

Obregnili so se tudi ob Rodetovo obnovo dvorca Goričane, v katerem si je na tuje stroške uredil luksuzen 427 kvadratnih metrov velik apartma in o kateri poteka postopek na ljubljanskem sodišču. Preprečil je tudi gradnjo islamskega centra v Ljubljani in trdil, da gre za "center terorizma v Evropi", navaja Jutarnji list.

"Tisti, ki ne marajo Rodeta, o njem pravijo, da ima nrav goloba: kjerkoli leti, pusti sledi, ki jih je treba dolgo čistiti," še pikro dodaja. "Kardinal Rode je 80-letnik, ki ne more več biti član konklava. Nima nobenih zadolžitev niti obveznosti, zato lahko svobodno kot ptica govori o papežu," sklene hrvaški časnik.

Komentarjev 36
  • lejen 14:59 26.september 2014.

    Papež je predlagal, da vsi cerkveni vplivneži živijo skromno in dajo drage avtomobile in bogatstvo revnim. Rode ni imel problemov, AMG ja je prepisal na sina.

  • maresem 10:41 26.september 2014.

    Ni čudno, da še teh par poštenih vernikov beži iz cerkve.... džihadisti se pa režijo in jih vabijo k sebi.

  • wingspan15 10:11 26.september 2014.

    Vehementen in nesramen snob. Za njega je življenje po Kristusovih naukih, ki jih zagovarja papež, leva usmeritev, miljarde, ki so si jih prilastili, pa tretjerazredna lokalna zgodbica. Ljubi Bog, kam smo prišli. Seveda mu gre v nos papež, ki zagovarja ...prikaži več skromnost in na prvo mesto postavlja človeka. Hrvatom pa kapa dol. Pri nas nima nihče toliko poguma, da bi kaj takega napisal.