Slovenija
20 ogledov

Rogers: Dovolite, da Irska bankrotira

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Nekatere zahodnoevropske države so v bankrotu ali pa imajo resne likvidnostne probleme in dovoliti jim moramo, da prestrukturirajo svoje dolgove, je dejal slavni investitor Jim Rogers.

 

Finančni ministri EU nadaljujejo razpravo o povečanju sredstev v obstoječem kriznem skladu in obsegu stalnega mehanizma za zagotavljanje stabilnosti evra.

Finančni ministri Evropske unije so potrdili, da bo EU Irski namenila 35 milijard evrov za krepitev njihovega bančnega sistema, 50 milijard evrov pa bo namenjenih pokritju proračunskega financiranja. EU bo prispevala dve tretjini od 67,5 milijarde evrov, eno tretjino od tega zneska bo prispeval Mednarodni denarni sklad, Irska pa bo sama prispevala 17,5 milijarde evrov.

 

"Irska naj bankrotira"
"Dovolite, da Irska bankrotira. Zakaj bi nedolžni Nemci, Poljaki ali drugi narodi plačevali za napake irskih politikov," je dejal Rogers za CNBC. Grčija je prav tako insolventna, Portugalska ima likvidnostne težave in države, kot so Belgija, Francija in celo Velika Britanija, imajo veliko težav, je dodal Rogers.

Podobnega mnenja so tudi nekateri visoki predstavniki Nemčije in Nout Wellink iz Evropske centralne banke. Slednji je dejal, da ni naloga ECB, da rešuje države tik pred bankrotom.

"To je velik problem, ki ga imamo na Zahodu, nekdo se bo moral s tem soočiti," je dejal Rogers. A slednji, ki je kupil evro še v času, ko je imel v primerjavi z dolarjem najnižjo vrednost, se evru zato ne bo odrekel. "Vztrajam z evrom in zagotovo bom še naprej."

Gredo ZDA po poti evropskih držav?
Ekonomist David Bloom je za CNBC dejal, da bi se lahko Združene države Amerike prihodnje leto soočile z isto težavo kot nekatere prezadolžene evropske države, če se ne bodo resno lotile zmanjševanja dolgov.

"Vem, da so ZDA največji dolžnik na svetu. Nimam rad, kar se dogaja tukaj," je dejal Rogers. Številni analitiki menijo, da ZDA nikoli ne bi mogle priti do situacije, da bi špekulanti napadli ameriško zadolženost, ker je dolar rezervna valuta na svetu.

"Ameriška vlada bo lahko vzdrževala dolg, dokler bodo tako želeli ljudje," je dejal Rogers in dodal, da bo prišel čas, ko bodo ljudje rekli, da ne bodo več posojali denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.