Slovenija
124 ogledov

Rojstvo otroka: plačljivo

Primerjava cen za navzočnost očeta pri porodu. grafika Žurnala24
Porodnišnice. Več kot dve tretjini očetov se odloči, da bodo navzoči pri porodu. A za to morajo plačati.

Izmed 14 slovenskih porodnišnic le štiri očetom omogočajo, da so pri rojstvu svojih otrok navzoči brezplačno. Pri preostalih morajo za to odšteti od 10 do 25 evrov.

Zaščita je draga

“Pred desetimi leti smo se pogovarjali, da bi uvedli plačilo za obleko, obutev, masko in kapo, vendar smo takrat menili, da bi morali to urediti za vse slovenske porodnišnice enako,” pravi Zvonko Šoštarič iz novogoriške porodnišnice, ki navzočnosti pri porodu očetom ne zaračunava.

Druge porodnišnice to upravičujejo s stroški zaščitne opreme. “Ne gre za prihodek ali dobiček. S prisotnostjo so povezani določeni stroški, ker partner dobi sterilno obleko,” razlagajo v postojnski porodnišnici. V Slovenj Gradcu dodajajo, da so se za to odločili zaradi želje očetov.

Mnogi so izrazili željo, da bi radi nekaj malega prispevali po porodu. Denar ostane izključno oddelku in se porabi za opremo v porodni sobi,” pravi direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre.

Plačilna nedisciplina

Na Jesenicah bodo plačevanje kmalu ukinili, med drugim zaradi plačilne nediscipline. Letos so do konca avgusta opravili 413 porodov, očetje pa so plačali le 64 navzočnosti. “Vsako leto jih jo plača le okoli 22 odstotkov. A pri plačilu res nismo vztrajali,” razlaga Drago Sredanović iz jeseniške porodnišnice.

Priporočajo šolo za starše

Nekatere porodnišnice očetom, ki so predhodno obiskovali šolo za starše, omogočajo cenejšo navzočnost pri porodu. Anita Prelec iz zbornice zdravstvene in babiške nege pravi, da gre nekaj denarja iz prispevka, ki ga očetje plačajo ob porodu, za tečaje za bodoče starše.

Na teh se lahko spremljevalci izobrazijo o tem, kaj morajo početi med porodom. Prelčeva pojasnjuje, da “pridobljeno znanje vpliva na samozavest in tudi na dokončno odločitev o tem, ali bodo pri porodu”.

Na porod s prijatelji

Babice razlagajo, da pri porodu niso le očetje. “Predvsem če si ti tega ne želijo, so ob porodu lahko tudi prijateljice, mame, sestre ali partnerice,” našteva Prelčeva. Spremstvo koga od domačih je za porodnico pomembno, saj ji daje podporo, čustveno stabilnost in občutek varnosti ter vpliva na njeno dobro počutje. A Prelčeva priznava, da je nekaterim očetom težko.

Čutijo se dolžne, da porod spremljajo od začetka do konca. Nestrpnost, neprespanost, dolgotrajen porod, lakota, žeja in strah za zdravstveno stanje porodnice ter novorojenčka vplivajo na stanje spremljevalcev,” poudarja, a kot pristavlja, so le redko zaradi “neprimernega vedenja potrebni dodatni postopki”.

Komentarjev 4
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 04:30 11.september 2011.

    Ja in? Prisotnost oceta pri porodu ni nekaj dobrega kaj sele nujnega. Ocetje se pocutijo nemocne ko gledajo porod, baje se to prenese na otroke. To bi moralo biti ali prepovedano ali pa veliko drazje. Jao res kje najdete take fore.

  • očka 22:48 10.september 2011.

    roscha...ljubezen je dobrina ob rojstvu otroka ne pa denar, če še tega ne veš...in otrok se rodi zaradi ljubezni dveh ne pa zaradi denarja. Kar se pa tiče oblek in denarja, pa so to stroški proračuna, ker gre iz davkoplačevalskega ...prikaži več denarja če tega ne veš. Bolnišnice so namreč javni zavodi.Ti pa si še spanje zaračunaj...materialist!!!

  • roscha 21:20 10.september 2011.

    @očkaDrekač. Če nimaš posranih 20€ se ne iti starševstva. Obleka stane, delo z bedaki ki padejo dol ob pogledu na kapljico pri rojstvu krvi tudi. Članek je za kozlat. Bebasti FDVjevci se vtaknejo v največje bedarje, ko bo morala ...prikaži več država posranim barabam vrni 1 MIO EUR zaradi nesposobnosti jebenega sodstva, pa nič. (Slovenske novice petek ali sobota) In ja brez problem sem pred letom odkartal 20€ + za prisotnost ob rojstvu. Kdor tega nima naj ne načrtuje ortok. Škrtice ene. Kaj hudiča boste nudili otoikom za posranih 19€, če jih 20 ne premorete?!!!!!!!!!!?! Bruh!