Slovenija
18 ogledov

"Rok odprtja je verjeten"

Gala koncert opernih zborov in arij, za katerega so v Operi upali, da bo odprl n Žurnal24 main
Opera. Prenova bo dokončana aprila ali maja, napoveduje kulturno ministrstvo.

Mitja Bervar, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, je ob napovedi kulturnega ministrstva (MK), da bo stavba opere dokončana aprila ali maja, zmerno optimističen. “To je realno možno,” pravi in dodaja, da bo seveda treba še marsikaj narediti, opraviti tehnične preglede in pridobiti uporabno dovoljenje. Za slednje bo med drugim pomemben izravnalni ukrep za posekano zaščiteno rdečelistno bukev, ki je bila napoti prizidku Opere; ukrep mora predlagati MK, ki mu sprva načrtovana sanacija ribnika v Tivoliju ni uspela.

“Tu je možen kakšen zaplet, a s konstruktivnim dialogom je mogoče urediti vse,” meni Bervar. Z MK odgovorov v ponedeljek še nismo prejeli.

Krivca za poplave še ni
V Operi poteka sanacija odrske jame, ki jo izvajajo SCT oziroma njegovi podizvajalci – Vegrad, ki je Opero prenavljal skupaj z SCT, je iz posla izstopil že pred nekaj meseci. Kot je znano, je stavbo spomladi zalila talna voda, septembra pa jo je poplavilo še enkrat.

Krivca za to po Bervarjevih besedah še niso našli. “S tem se ukvarja posebna institucija,” pravi. Podrobnosti dogovora med MK in izvajalcem ne pozna, zato tudi ne ve, kdo bo plačal stroške sanacije. Ti so bili junija ocenjeni na okoli 1,5 milijona evrov. Prav tako Bervarju ni znano, ali oziroma koliko se bo vrednost investicije, ki znaša okoli 43 milijonov evrov, še povečala.

Iskanje sponzorjev
V Operi so zadovoljni, da jim je MK napovedalo, kdaj bodo dela končana, saj so na podlagi tega sestavljali program za prihodnje leto – prvi dogodek v matični hiši načrtujejo maja. Program je ambiciozen, pravijo, ker tudi čutijo odgovornost do velike investicije. Bervar napoveduje, da bodo pripravili okoli 150 predstav, kolikor jih je Opera imela v najboljših časih, kar pa je odvisno tudi od tega, koliko denarja bodo dobili od MK. Bervar tudi upa, da jim bo steklo pridobivanje sponzorjev, kar je bilo zadnjih pet let zaradi prenove stavbe močno oteženo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.