Slovenija
4 ogledov

Rok za prijavo se izteče jutri

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Volivci, ki imajo stalno prebivališče v tujini ali bodo v času referenduma v tujini, imajo le še jutri čas, da pošljejo svojo zahtevo za glasovanje.

Volivci, ki imajo stalno prebivališče prijavljeno v Republiki Sloveniji in so na dan glasovanja začasno v tujini, in tisti, ki so se izselili iz države in nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, imajo le še do jutri čas, da se prijavijo za glasovanje na referendumu na diplomatsko-konzularnem predstavništvu ali po pošti v tujino.

Predčasno glasovanje bo na sedežih vseh upravnih enot (okrajnih volilnih komisij) 31. maja ter 1. in 2. junija 2011 med 9. in 17. uro.

Kmalu se bodo iztekli tudi roki za ostale oblike glasovanja.

Glasovanje po pošti iz Slovenije
Zahtevo za glasovanje po pošti morajo volivci na svojo upravno enoto poslati najkasneje do 26. maja. Po pošti iz Slovenije lahko glasujejo oskrbovanci domov za starejše občane, osebe v priporu in zaporu ter osebe, ki pričakujejo, da bodo v času splošnega glasovanja na zdravljenju v bolnišnici ali zdravilišču.

Glasovanje na voliščih OMNIA
Kdor bi želel 5. junija glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča na posebnem volišču OMNIA, mora o tem svojo upravno enoto obvestiti najkasneje do 2. junija. V obvestilu mora navesti, na katerem izmed volišč OMNIA želi glasovati.

Glasovanje volivcev – invalidov
Do 2. junija morajo volivci – invalidi na upravno enoto poslati sporočilo, če želijo glasovati na drugem volišču, ki je dostopno invalidom oziroma na katerem se glasuje z glasovalno napravo.

Glasovanje na domu
Na zahtevo osebe, ki zaradi slabše gibljivosti ali bolezni ne more priti na volišče, kjer je vpisana v volilni imenik, se lahko opravi glasovanje na domu. Zahtevek za to mora volivec najkasneje do 2. junija sporočiti na upravno enoto.

Državna volilna komisija ob tem opozarja, da bodo vsi volivci, ki bodo dali zahteve za posebne oblike glasovanja, v volilnem imeniku za območje, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče označeni, da glasujejo na drugačen način in ne na volišču, na katerem so vpisani v volilni imenik. Tudi če bi se volivec premislil in prišel na volišče, kjer je vpisan v volilni imenik, mu volilni odbor ne sme dovoliti glasovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.