Slovenija
31 ogledov

Rokave bodo zavihali 15. januarja

slovenija 20.05.13, Gregor Virant, Branimir Strukelj, Podpis dogovora med vlado Anže Petkovšek
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo 15. januarja znova sedli za skupno mizo.

Vabilo za pogajanja o minimalnih spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju so sindikalisti prejeli danes. Govora bo o kvorumu za sklepanje kolektivnih pogodb in vračilu preveč izplačanih plač.

Vračanje le za 12 mesecev

Predvidene zakonske spremembe se nanašajo na uskladitev z odločbo ustavnega sodišča glede kvoruma za veljavnost kolektivnih pogodb in na reševanje problematike vračila preveč izplačanih plač. Vlada je izhodiščno besedilo novele sindikatom poslala že v začetku novembra 2013. Sindikalisti uradnih stališč še ne razkrivajo, trenutno besedilo novele pa je že znano.

Bistvena sprememba je, da bo moral javni uslužbenec vrniti preveč izplačano plačo le za obdobje zadnjih 12 mesecev pred prenehanjem izplačevanja previsoke plače in ne za celotno obdobje, ko je prejemal previsoko plačo.

Pri urejanju kvoruma pa si vlada želi doseči dogovor in spremembe zato, ker se enoletni rok odločbe ustavnega sodišča izteče aprila 2014. Novela med drugim pristojnost za sklepanje kolektivne pogodbe za javni sektor na strani delojemalcev daje konfederacijam sindikatov, v katere se združujejo tudi reprezentativni sindikati javnega sektorja.

Veljavnost pogodb

Kolektivne pogodbe za dejavnost in kolektivne pogodbe za poklic bi veljale za sklenjene, ko jih podpišejo vlada in večina sindikatov, ki so reprezentativni za dejavnost oziroma poklic, za katerega se sklepa kolektivna pogodba.

Kolektivna pogodba za javni sektor pa bi bila sklenjena, ko jo na strani delojemalca podpiše toliko konfederacij, da zastopajo reprezentativne sindikate javnega sektorja vseh dejavnosti, za katere so določene plačne skupine (razen plačnih skupin za funkcionarje, poslovodne organe in spremljajoča delovna mesta) in katerih skupno število v javnem sektorju zaposlenega članstva presega 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju, za katere velja kolektivna pogodba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.