Slovenija
66 ogledov

Roke, ki začutijo raka na dojki

Marie-Luise Voll pri pregledu ene od pacientk Žurnal24 main
V nekaterih nemških ginekoloških ambulantah zaposlujejo slepe ljudi, ki naj bi bili nadarjeni za odkrivanje raka na dojki v zgodnjih fazah.

Ginekološka praksa zdravnika Franka Hoffmanna v Duisburgu. Tu je aktivna 56-letna Marie-Luise Voll, slepa ženska, ki pa po poročanju portala Bild "vidi s svojimi rokami". Njeno življenjsko poslanstvo je namreč odkrivanje raka na dojki v zgodnjih fazah. Izučena "medicinska raziskovalka s pomočjo tipanja" (Medizinische Tastuntersucherin) lahko začuti še tako majhno otrdlino v dojki, ki nakazuje smrtonosno bolezen. Vollovo je k njenemu poklicu napeljal prav ginekolog Hoffmann. "Tipanje je edina regularna metoda preventive proti raku, ki jo krije zdravstveno zavarovanje. Ker zaradi natrpanega delovnika enostavno ni časa za podrobne preiskave, sem se odločil, da posel prepustim tistemu, ki ga lahko najbolje opravlja, slepemu človeku," razlaga ginekolog.

Marie Lusie-Voll se je svoje obrti učila v Zaposlitvenem centru za slepe in slabovidne v mestu Düren. Štiri mesece se je seznanjala s psihologijo, anatomijo in patologijo. Prakso je začela na silikonskih modelih, po treh mesecih pa se je začelo resnično delo. Njen povprečni pregled s tipanjem traja 30 minut. Diagnoz ne sme postavljati, pač pa mora, če otipa sumljive tvorbe, o tem obvestiti zdravnika.

 
 

Ženske naj si dojki pregledajo enkrat na mesec, in sicer po menstruaciji.

G. Petrič Grabnar

 
"To je pretirano"
Kako gleda na "mobilizacijo" slepih ljudi v boju proti raku na dojki, smo povprašali upokojeno specialistko onkologije Gabrijelo Petrič Grabnar. "To je pretirano. Ženska sama najbolj pozna svoje telo. Če si enkrat na mesec po menstruaciji otipa dojke, to zadošča." Naša sogovornica dodaja, da je absolutno najboljša preventivna metoda mamografija, ki pa ni najbolj primerna za ženske, mlajše od tridesetih let. "Pri mlajših ženskah so dojke še polne žlez."

Na vprašanje, ali je samootipavanje 100-odstotna zanesljiva metoda, Petrič Grabnarjeva odgovarja: "Ameriške statistike so pokazale, da tiste ženske, ki si ne otipavajo dojk, odkrijejo šele štiri centimetre velik tumor. Ženske, ki to redno počnejo, odkrijejo tudi takšen tumor, ki je krajši od enega centimetra. Seveda je tu pomembna tudi velikost dojk."

 
 

Po ozdravljivosti je rak na dojki na petem mestu med vsemi ženskimi raki.

G. Petrič Grabnar

 
Rak na dojki dobro ozdravljiv, toda ...
Petrič Grabnarjeva še opozarja, da slovenske ženske posvečajo premajhno pozornost preventivi."Samo 49 odstotkov obolelih žensk, ki pridejo v ambulanto, ima tumor le na dojkah. Preostale ga imajo tudi že drugod, denimo na bezgavkah." Za uspešen boj proti raku na dojki je namreč zelo pomembno, da je omejen le na dojko. Rak na dojki je namreč v 94 odstotkih primerov ozdravljiv, če so tumorji omejeni le na dojke. Za bolj optimističen konec dodajmo, da po podatkih naše sogovornice ozdravljivost za rakom na dojki narašča ter da obolele ženske v ambulanto prihajajo s čedalje manjšimi tumorji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.