Slovenija
91 ogledov

Roller Derby tudi v Sloveniji

Roller derby Žurnal24 main
Ste že slišali za Roller Derby? To je nekakšno dirkanje s prerivanjem na kotalkah. Punce, ki se s tem ukvarjajo, imajo klub tudi v Ljubljani, v ponedeljek pa bodo imele za javnost odprt trening v Športnem društvu Trnovo.

"To je res ženski šport, a nikakor ni za punčke,“ pravijo. Cilj tekmovanja namreč ni kotalkati čim lepše, ampak čim hitreje in čim spretneje, da prehitiš čim več nasprotnic na progi, vmes pa to preprečiti nasprotnici in pri tem ne dobiti kazni.

Roller derby | Avtor: Roller derby klub Ljubljana Roller derby klub Ljubljana

Ljubljanski klub je sicer še zelo mlad, upajo, da bodo imeli kmalu 14 igralk z opravljenim preizkusom minimalnih spretnosti, kolikor jih morajo imeti, da lahko tekmujejo z drugimi ekipami. 

Roller derby | Avtor: Roller derby klub Ljubljana Roller derby klub Ljubljana
Roller derby | Avtor: Roller derby klub Ljubljana Roller derby klub Ljubljana

Dobrodošli so tudi tisti, ki jih šport zanima, pa ne kotalkajo. V vsaki ekipi namreč potrebujejo tudi ljudi, ki skrbijo za štetje točk in prestajanje kazni na klopi za kaznovane. 

Roller derby | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Treninge imajo dvakrat tedensko, v letu in pol, odkar obstajajo, pa so obiskale ekipo na Dunaju, z njimi pa so svoje znanje delili trenerji iz Velike Britanije, Finske, Francije in Italije.

Kako poteka dirka

 

Na ovalni trasi se v dvominutnih etapah merita dve ekipi s po pet igralkami. Igralka z zvezdo na čeladi je tista, ki mora prehiteti nasprotne igralke, da svoji ekipi prinese točke. Nasprotnice jo pri tem seveda ovirajo, a pri tem pet sodnikov budno pazi, da to počnejo v skladu s pravili, brez udarcev glavo in podobno.

dezurni@zurnal24.si

Ste že slišali za Roller Derby? To je nekakšno dirkanje s prerivanjem na kotalkah. Punce, ki se s tem ukvarjajo, imajo klub tudi v Ljubljani, v pondeljek pa bodo imele za javnost odprt trening v Športnem društvu Trnovo. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.