Slovenija
2347 ogledov

Rome bi zaradi gradnje japonske tovarne preselili

romi7_dmj_lju_0810081 Žurnal24 main
Romi se seliti ne želijo.

Na kočevski občini so danes potekali pogovori s prebivalci romskega naselja Trata. Tik ob naselju bo namreč zrasla tovarna japonske Yaskawe, zato bi občina 60 Romov preselila nekaj sto metrov stran od trenutne lokacije. V nasprotnem primeru jim februarja grozi odklop elektrike in vode, je poročal Kanala A.

Kočevska občina bi po poročanju Kanala A 60 Romov iz ene lokacije, ki meri 33.000 kvadratnih metrov, preselila na za skoraj polovico manjšo lokacijo. Romi pa se ne želijo seliti, saj imajo na trenutni lokaciji zgrajene domove, za enostavne objekte na drugi lokaciji pa pravijo, da bi bili zanje premajhni.

"Za Rome je to nesprejemljivo, saj nočejo živeti skupaj z ostalimi Romi iz tega naselja, ker se bojijo novih sporov," je za omenjeni medij pojasnil predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič. Poleg tega je po njegovih besedah kočevski župan Vladimir Prebilič pojasnil, da bodo Romi dobili 3000 evrov za nakup materiala za gradnjo novih preprostih objektov. Na novi lokaciji je tako po Mikličevih besedah pričakovati lesene objekte, bodisi brunarice ali kaj podobnega.

Župan Prebilič po navedbah Kanala A pravi, da želijo Romom le pomagati.

* Fotografija je simbolična.

Osumljenca, ki sta Jožeta Klobučarja osem let zadrževala v romskem naselju Žabja Slovenija Poštarji nočejo v romsko naselje Požar v Trnovljah domnevni požig Slovenija Bo zgorela hiša vendarle dom romske družine?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • eosss 10:31 28.september 2018.

    Jaz sem pa za izvedbo ene ku**eve frčade moral plačat projektanta, gradbeno dovoljenje in doplačati komunalni prispevek!! Za dva uboga špirovca in 10 kvadratov strehe!! A Romom ponujajo 3000€ za material za gradnjo novih nelegalnih objektov!! Ta naša država gre res v q**ac...

  • Avatar praufo
    praufo 10:11 28.september 2018.

    kdo je to romi, a mislite cigani, ki razvijajo svojo kulturo bivanja, socialci so čedalje višji, šverc komerc in ostalo, oni so država zase, ampak ko pride resna desna vlada, bo to šlo vse v ... tri pm

  • Albatroz 09:31 28.september 2018.

    saj bo sedaj nova politika vse rešla da nebo več razlik, bodo vsi kot so sedaj romi.