Slovenija
40 ogledov

Romi: Občina načrtuje napad

Milan Novak kaže grozilno pismo. V ozadju Liljana Grm. (Foto: Jerca Božič Kranje Žurnal24 main
V romskem naselju Dobruška vas, naj bi se "v kratkem zgodila velika katastrofa", govorice vaščanov komentira Liljana Grm, partnerica Milana Novaka, ki je prejel novo grozilno pismo.

Liljana Grm je na tiskovni konferenci dejala, da je družina prejela grozilno pismo, v katerem neznanci grozijo z novim bombnim napadom na romsko naselje Dobruška vas. V pismu, ki je napisano v srbohrvaškem jeziku, tako neznanci Novaku med drugim grozijo tudi, da mu bodo "odsekali ušesa". "Vsi smo zelo prestrašeni," pravi Grmova.

V PU Novo mesto so potrdili, da so prejeli omenjeno anonimno pisanje. Ker obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje ogrožanja varnosti po 135. členu KZ-1 in ker je oškodovanec podal predlog za pregon, policija izvaja vse potrebne operativno – taktične in tehnične ukrepe za izsleditev storilca.

"Storilec kaznivega dejanja ogrožanja varnosti se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Ponovno poudarjamo, da gre za kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanca. V skladu s svojim poslanstvom zagotavljanja splošne varnosti oseb in premoženja in v skladu s pooblastili pa izvajamo tudi številne druge aktivnosti," so še zapisali v PU Novo mesto.

"Dobila sem od gospoda župnika informacijo, da je bil seznanjen s tem, da se bo v kratkem zgodilo zelo velika katastrofa v romskem naselju, da nas bodo napadli, da bi se razbežali in da se ne bi več vrnili nazaj," pravi Grmova in dodaja, da so ji štiri osebe, ki ne želijo biti imenovane, dejale, da je bila naročnik bombnega napada v Dobruški vasi leta 2005 občina Škocjan. Za novim napadom pa naj bi prav tako stala občina, trdijo Romi.

Na vprašanje, kaj bi bil lahko vzrok za takšne grožnje, je Grmova dejala, da morda zato, ker sta se izpostavila v javnosti in opozorila na nemogoče razmere v naselju.

V naselju se namreč prizadevajo za napeljavo pitne vode, s čimer pa naj se ne bi strinjali prebivalci Škocjana.

Župan: "Na kraj pameti mi ne pade"
"Težko komentiram, na kraj
pameti mi ne pade, da bi na kaj takega pomislil, ali da bi pisali grozilna pisma. Naj pristojni ugotovijo, kdo ga je pisal," je za Žurnal24 dejal župan občine Škocjan Jože Kapler.


"Mi se na občini z romsko problematiko ukvarjamo na drugačen način: ustanovili smo komisijo za reševanje romske problematike, nedavno smo pripravili že dva posveta, delavnico, še eno načrtujemo v maju – prebivalce naselja bomo na njej izobraževali o higieni, prehrani, odnosu do narave."


"Ne vem, kaj želijo s takim govorjenjem in pisanjem o občini doseči, očitno nas želijo oblatiti, samo ne vem, za dosego katerega cilja to počnejo. Nad tem sem začuden, presenečen in ogorčen. Ni mi vseeno, da smo predstavljeni kot kriminalci,"
je še dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.